sport
48

"Atlete srca" u BKC-u: Tuzlaci odali priznanje najtrofejnijim reprezentativcima BiH

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U galeriji Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli večeras je upriličena video projekcija pozorišnog performansa i otvaranje izložbe "Atlete srca".

Riječ je o jedinstvenom umjetničkom projektu koji se ogleda u spoju pozorišta i sporta koji je nastao s ciljem odavanja priznanja najtrofejnijoj reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

Pomenuta izložba sačinjava 12 fotografija koje je načinio bh. fotograf Velija Hasanbegović.

Shodno pomenutom, na zidovima tuzlanskog BKC-a nalaze se portreti članova reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, odnosno Ismeta Godinjaka, Adnana Manke, Armina Šehića, Adnana Kešmera, Asima Medića, Mirzeta Durana, Nizama Čančara, Dževada Hamzića, Benisa Kadrića, Ermina Jusufovića, Sabahudina Delalića i Safeta Alibašića.

"To su momci koji su bili zlatni u ratu, a zlatni su i u miru. Svojom hrabrošću su pokazali kako se i šta se sve može uraditi. Osvojili su sve što se može osvojiti. Nažalost, tim ljudima nije dovoljno posvećena pažnja kao u ostalim sportovima. Oni osvoje svjetsko zlato, to bude dva, tri dana na TV-u i nakon toga sve zaboravimo. Mi smo išli logikom da pokušamo uraditi nešto čime bi ih napravili zvijezdama, što oni u suštini i jesu", kazao je u razgovoru za Klix.ba Hasanbegović.

Među 12 fotografija nalazi se i portret reprezentativca Ermina Jusufovića.

Kako kaže, ideja o nastanku jednog ovakvog projekta zaista ga je impresionirala.

"Ovakav događaj će biti vjetar u leđa svima nama, posebno što smo u olimpijskoj godini te nas očekuje borba na najznačajnijem takmičenju", ističe Jusufović.

Dodaje i da će bh. reprezentativci učiniti sve da odbrane titulu paraolimpijskog pobjednika.

"Ovakve stvari, pored toga što će nam biti motiv više, učinit će i da javnost prepozna na malo bolji način značaj svega onoga što radimo godinama, odnosno promovišemo državu, činimo sebe boljim i izvlačimo maksimum iz stanja iz kakvog smo izašli nakon rata, sa svim povredama i nedaćama koje su nas zadesile", nastavlja Jusufović.

Kao autor pozorišnog performansa, koji je tuzlanskoj publici predstavljen u video formi, potpisuje se mladi bh. reditelj Nermin Hamzagić.

Inače, ovaj projekat u Sarajevu je premijerno predstavljen 1. marta na Dan nezavisnosti BiH i sastojao se od performativnog dijela i izložbe.

Performans je podrazumijevao učešće publike i 12 reprezantativaca u odbojkaškoj utakmici.

"Mi smo taj performans snimili i cilj nam je da taj video prikazujemo u okviru ove izložbe u drugim gradovima u BiH", pojašnjava Hamzagić.

Kako kaže, bh. društvo nedovoljno govori o uspjesima ovih zlatnih momaka koji su našu zemlju predstavili u najboljem mogućem svjetlu.

Dodaje i da je rad na ovom projektu, koji je nastao u koprodukciji Udruženja Art Hub i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te uz partnerstvo Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, trajao dosta dugo, s obzirom na činjenicu da se morao pronaći adekvatan način na koji bi se govorilo o bh. atletama srca.

"U segmentu fotografije Velija je vrlo brzo došao do rješenja, a ja sam malo više istraživao jer mi je bilo važno da se desi neposredni kontakt publike. To mi je zapravo bio najveći izazov, odnosno da li će i kako publika reagovati na taj susret te da li će prihvatiti poziv na igru. To se desilo i u samom materijalu se vidi koliko je publika uživala. Na kraju, desilo se ono čemu sam se nadao i to mi je posebno drago", naglašava ovaj mladi bh. reditelj.

Nakon Tuzle, u video projekciji pozorišnog performansa i izložbi "Atlete srca" bit će u prilici, između ostaloh, uživati i građani Zenice, Konjica, Mostara i Bihaća.