Kultura
311

Premijera na Dan nezavisnosti: Oni su "Atlete srca", sportisti umjetnici

Klix.ba
Pozorišni performans i izložba "Atlete srca", autora Nermina Hamzagića, premijerno će se predstaviti sarajevskoj publici na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u utorak, 1. marta 2016. godine Art Depou Ars Aevi.

Nastao u koprodukciji Udruženja Art Hub i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te uz partnerstvo Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, performans i izložba "Atlete srca" ima za cilj odavanje priznanja reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su najtrofejniji sportski kolektiv u državi. Nakon premijernog predstavljanja, izložba će za sve posjetioce ostati otvorena od 2. do 6. marta u periodu od 10 do 18 sati.

Naglašavajući da ovaj projekat želi povezati sport, kulturu i umjetnost, autor Nermin Hamzagić je istakao da su naši reprezentativci u sjedećoj odbojci u pravom smislu riječi atlete srca.

“Umijeće naših reprezentativaca je jedinstveno i specifično. Ono predstavlja plemenitu vještinu koju želimo staviti u okvire umjetnosti, jer od same igre, odnosno njene forme, važnija je ideja koju nosi svaki pokret igrača i svaka njihova pobjeda. Kao i umjetničko djelo, njihova igra može da nas zadivi svojom formom ili tehnikom, ali ono što je mnogo bitnije je da pokreće nešto u nama“, naveo je autor Nermin Hamzagić te dodao da je naše društvo sporadično i nedovoljno govori o ovim vrhunskim sportistima koji bi u nekoj drugoj sredini uživali status idola nacije i uzora za mlade ljude.

“Za premijeru projekta smo odabrali ovaj simbolični datum u namjeri da povežemo sudbinu igrača sjedeće odbojke sa sudbinom njihove domovine. Veliki broj njih aktivno je učestvovao u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a 24 godine kasnije oni tu borbu nastavljaju na sportskom terenu“, rekao je Hamzagić te dodao da izložbeni dio projekta činiti dvanaest portreta reprezentativaca Bosne i Hercegovine koje je načinio fotograf Velija Hasanbegović.

Uz Nermina Hamzagića i Veliju Hasanbegovića, autorski tim projekta čine kostimografkinja Irma Saje, dizajner Enes Huseinčehajić, šminkerica Maja Koristović-Talović, snimatelj tona Nirvan Imamović, autor popratnog teksta Nihad Kreševljaković, lektorica Asja Krsmanović dok su producenti projekta Dino Mustafić i Lejla Hasanbegović.

Članovi reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su dio projekta su Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Benis Kadrić, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić i Safet Alibašić.