Priznao korištenje dopinga
2

Armstrong: Doživotna zabrana mi je poput smrtne kazne

Totalsport
Lance Armstrong
Lance Armstrong
U drugom objavljenom dijelu ekskluzivnog intervjua sa Oprah Winfrey osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong pokazao je svoju emotivnu stranu i objasnio kako je sinu morao reći da mu se otac koristio doping.

U prvom dijelu intervjua Armstrong je dakle, između ostalog, priznao sistematsko korištenje testosterona, transfuzija krvi, kortizona i ljudskog hormona rasta tokom karijere, kao i da je nedopuštena sredstva koristio kod svake od svojih sedam uzastopnih pobjeda na Tour de Franceu (1999.-2005.).

U prvom dijelu intervjua Armstrong je djelovao hladno, proračunato, distancirano, kao da je unaprijed pripremio govor, ali se u drugom dijelu "smekšao" kada je spomenuo svoju obitelj.

Priznao je da je shvatio da mora priznati svoje sistematsko laganje u trenutku kada je vidio da ga njegov sin brani.

"Vidio sam da me moj sin brani i govori: 'To nije istina. Ono što govoriš o mom tati nije istina'. Tada sam znao da mu moram reći".

Armstrong je govorio o svom 13-godišnjem sinu Lukeu, najstarijem od petero djece.

Upitan od Oprah šta je rekao svom sinu, Armstrong je odgovorio:

"Rekao sam mu: 'Slušaj, bilo je puno pitanja o tvom tati, o mojoj karijeri, da li sam koristio doping ili nisam. Ja sam uvijek poricao sve to i bio sam nemilosrdan i prkosan braneći se. Vi ste to vidjeli i zato ste mi vjerojatno vjerovali. Zbog toga je sve to još bolesnije'. I rekao sam mu...(duga pauza) 'Luke, nemoj me više braniti.. Nemoj'".

"On je meni rekao: 'Ok. Gledaj, volim te i ti si moj tata. Ništa to neće promijeniti'".

Na upit da li je pokušao potplatiti Američku antidopinšku agenciju (USADA), Armstrong je odgovorio negativno. Naime, čelni čovjek organizacije Travis Tygart rekao je u ranijem intervjuu za "60 Minites Sports" da je Armstrongov predstavnik ponudio organizaciji novčanu donaciju da odustanu od istrage protiv njega, koja je odbijena.

"Ne, to nije istina", ponovio je Armstrong kroz intervju u nekoliko navrata.

Doživotnu zabranu natjecanja koju mu je izrekla USADA američki je biciklist nazvao "smrtnom kaznom".

"Ne kažem da je kazna nepoštena, samo kažem da je drugačija. Zaslužujem biti kažnjen, samo nisam siguran da zaslužujem 'smrtnu kaznu'".