Gdje je 160.000 KM?
137

Apsurd našeg sporta: Odbojkašice BiH na EP-u bez džeparca, čak i bez stvari za ličnu higijenu

K. H.
Ilustracija
Ilustracija
Da apsurdima u bh. sportu nema kraja dokaz su nam i uslovi koje su odbojkašice Bosne i Hercegovine imale na Evropskom prvenstvu u Italiji, gdje su u ponedjeljak završile svoj nastup.

Otkrio nam je to potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić, koji se pita gdje je otišao novac koji je namjenski dodijeljen ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji.

Na prvo pitanje, potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH i ujedno generalni sekretar Odbojkaškog saveza Federacije BiH Alija Fatić sumirao nam je nastup naše reprezentacije na smotri najboljih evropskih selekcija.

Prvobitno je rekao da nije zadovoljan rezultatom, jer je vjerovao da naš tim može i treba puno više.

"Ja sam očekivao, kao neko ko je godinama uključen u žensku odbojkašku reprezentaciju BiH, da se prođe grupna faza, odnosno u drugi klub. Realno, to je i trebalo biti, ali ono što se na kraju desilo, protiv Rumunije i protiv Švicarske, nisam zadovoljan. Smatram da smo trebali puno više učiniti i doći do boljih rezultata", kaže Fatić za Klix.ba pa dalje nastavlja:

"Anđelka Radišković je došla povrijeđena, selektor me pitao šta da uradi, a ja sam mu rekao da, ako ima mogućnost, pozove je kao kapitenku. Lično, oduševila me Iman Isanović, odigrala je za čistu desetku, čak i za veću ocjenu. U cjelini, nisam zadovoljan s ovim rezultatom, iako su bile dvije pobjede, one su ostvarene rezultatom 3:2 i nismo prošli dalje."

Nakon toga, kaže da je razočaran jer niko uoči prvenstva nije rekao u kakvim uslovima igračice idu na prvenstvo, odnosno da nisu dobile nikakva sredstva, čak ni džeparac za vrijeme koje su provele u Italiji. Koliko je sve apsurdno, govori i podatak da nisu dobile ni stvari za ličnu higijenu.

Fatić govorio kako je krovna kuća bh. odbojke dobila približno 160.000 KM za nastup na ovom takmičenju, pa se s razlogom pita gdje je otišao novac. Iako nije naveo njegovo ime, jasno je da se pitanje odnosi na predsjednika Odbojkaškog saveza BiH Milutina Popovića.

Inače, riječ je o "predsjedniku", ovaj put u prenesenom značenju, koji ide na doček reprezentativki Srbije, slavi njihove uspjehe, ali ne dolazi na doček reprezentacije čijeg je saveza predsjednik. A koliko je sve otišlo daleko, najbolji je pokazatelj da su neke igračice spremne da više nikada ne zaigraju za našu reprezentaciju.

"Ja sam se razočarao kada je reprezentacija imala zvaničnu konferenciju za medije u Zenici, a da niko ne kaže šta se dešava. O čemu se radi? Niko nema pravo da troši novce koji su došli za reprezentaciju u neke druge stvari. Da reprezentacija ode u Italiju bez ijednog feninga u džepu, to se kod mene nije dešavalo, tačnije kada sam bio predsjednik. Prošlo prvenstvo sam im dao 70.000 KM džeparca i na to platio porez, imale su sve uslove, a sada nisu imale ništa. Kada sam došao u Italiju, pitale su me da li je moguće da nisu dobile ništa za ličnu higijenu, a ja sam im rekao da se obrate predsjedniku saveza. Kada se sve sabere, Odbojkaški savez BiH je za ovo prvenstvo dobio blizu 160.000 KM. To je novac koji su trebale dobiti igračice, a na kraju nisu dobile feninga džeparca, ne vidim nikakvo opravdanje. Neke djevojke su toliko razočarane da su blizu odluke da nikako više ne igraju za reprezentaciju", kaže Fatić.

Fatić naglašava kako se na ovaj način ne može dalje funkcionisati i da je pitanje ko i na koji način će odgovarati zbog svega što se desilo.

"Na kraju, razumijem ljude iz Sarajeva koji su bijesni jer se pet dana prije odlaska na prvenstvo dobilo 60.000 KM od Kantona Sarajevo, a onda se kupila neka oprema u Srbiji. Pri tome, ostalo se dužno prema proizvođaču Jomi, koja je ranije finansirala obje reprezentacije. Ode se samoinicijativno u Srbiju i zadnji dan se nabavi oprema za nastup. Djevojke nisu imale ni mogućnosti ni vremena da kažu da li ta oprema valja. Jedno veoma, veoma teško stanje u Odbojkaškom savezu BiH. Ovako se ne može, neko mora odgovarati za ovo stanje. Ja sam 2021. godine predao zvanično pozitivno stanje računa nakon četiri godine svog mandata. Zbog svega što se desilo, neko će morati odgovarati. Šta kada se dug nagomila?", s razlogom se pita Fatić.

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH, podsjećamo, u ponedjeljak je okončala svoj drugi nastup na evropskim prvenstvima. Na Euru u Monzi upisali smo dvije pobjede i tri poraza, a to na kraju nije bilo dovoljno da se izbori osmina finala takmičenja najboljih selekcija Starog kontinenta.

Nakon završenog prvenstva, reprezentativnu karijeru okončala je kapitenka Anđelka Radišković. Iskusna odbojkašica iz Doboja godinama je bila kapiten i lider reprezentacije, a duel protiv Italije joj je bio i posljednji u dresu reprezentacije.