sport
501

Amela Trožić je pravnica u Sarajevu, a u Budimpešti će trčati prvi maraton

Piše: L. S.
Amela Trožić, certificirani personalni trener i nutricionista u jednom od fitness centara u Sarajevu, ujedno i saradnica Škole trčanja “Klix” i Udruženja Marathon Sarajevo priprema se za svoj prvi maraton koji će se održati 11. oktobra u Budimpešti.
Amela Trožić u Dubrovniku
Amela Trožić u Dubrovniku

Svake nedjelje na Vrelu Bosne vrši pripreme zajedno sa ostalim članovima škole i udruženja. Grupno trčanje joj, kako kaže, daje dodatnu motivaciju i čini trening zanimljivijim.

U ovoj godini od maja do septembra učestvovala je na četiri polumaratona među kojim je bio i 9. Coca-Cola Sarajevo polumaraton. Na sarajevskom je ostvarila i svoj lični rekord sa vremenom 1:35, iako je mislila da će istrčati 1:45.

Nedjeljni treninzi
Nedjeljni treninzi

“Prvi dubrovački međunarodni polumaraton, koji se održao u maju, je moj prvi polumaraton i iskustvo koje se ne zaboravlja. Nikad neću zaboraviti taj osjećaj prolaska kroz cilj, jer je trasa trčanja bila veoma zahtjevna i brdovita, što je uz visoke temperature i vjetar bilo dodatno otežano. Nakon Dubrovika su uslijedili Banja Luka, Novi Sad, a potom i Sarajevo”, rekla je Trožić.

Sve poteškoće ili prepreke koje snađu učesnike jednog takvog događaja, kako kaže, zaborave se onog momenta kada prođu kroz cilj i kad ih dočekaju sa medaljom i aplauzom.

Odmor, relaksacija i bijeg od stvarnosti

Ljubav prema trčanju postojala je odavno, ali o polumaratonskim takmičenjima nikad nije razmišljala ozbiljno. Naime, prošle godine ju je prijatelj posavjetovao da bi se mogla ozbiljno baviti tim jer je, po njegovoj procjeni, bila u formi za takvu vrstu takmičenja.

Medalje sa polumaratona
Medalje sa polumaratona
"Uvijek sam trčanje doživljala kao poseban vid odmora, relaksacije i bijega od stvarnosti. Zahvaljujući prijatelju odlučila sam pogledati raspored polumaratonskih trka za ovu godinu i prvi na listi je bio Dubrovnik. Odmah sam se prijavila, pronašla smještaj i odustajanja nije bilo“, pojašnjava nam Trožić.

Sport oslobađa svakodnevni stres

Ova strastvena djevojka je po zanimanju diplomirani pravnik i radi u struci. Fitnessom se intezivno bavi još 1998. godine, a u međuvremenu je završila i "DS Personal Training School“ iz Švedske te tako postala licencirani lični trener i nutricionista.

"Iako sam završila u roku Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu ljubav prema fitnessu i trčanju nije jenjavala, naprotiv bivala je sve jača. Sport mi je pomagao da se oslobodim svakodnevnog stresa. To me je dovelo do toga da svoje slobodno vrijeme posvetim dodatnim usavršavanjem u sportu“, rekla je Trožić.