sport
1.8k

Amel Tuka dočekan na sarajevskom aerodromu: Dobrodošao, šampione!

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Veliki broj građana dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo našeg najboljeg atletičara Amela Tuku koji se vratio s takmičenja u Evropi na kojima je ostvario odlične rezultate.

Uz transparente, aplauze i povike, Tuku su dočekali članovi porodice, prijatelji i brojni građani Sarajeva i Kaknja koji su došli u dva autobusa kako bi pozdravili najboljeg bh. atletičara. Aerodromom su se vijorile zastave BiH, te transparent na kojem piše "Dobrodošao šampione, hvala ti".

Nakon zapaženih mitinga u Velenju i Madridu Amel je zablistao na mitingu Dijamantske lige u Monte Carlu gdje je postavio najbolji rezultat sezone u svijetu sa istrčanih 1:42:51, a potom je briljirao i na Atletskom mitingu u Švicarskoj gdje je osvojio prvo mjesto na utrci od 800 metara.

Dirnut podrškom

Kako ja kazao, dirnut je dočekom na Sarajevskom aerodromu i zahvalio se svima. Istaknuo je da mu podrška jako mnogo znači uz nadu da će je imati i onda kad ne bude imao sjajne rezultate.

Kazao je da je u dobroj formi i dobrog zdravlja i da se naporno pripremao na planini.

"Spreman sam za nove izazove i sljedeći cilj je finale Svjetskog prvenstva u Pekingu. Očekivao sam da ću ispuniti normu za SP i Olimpijske igre, ali me je rezultat kojim sam oborio rekord u Monte Carlu i samog iznenadio. Osjećaj je teško opisati", kazao je Tuka.

Tuka je u atletici šest godina i od prvog dana znao je šta želi i išao ka tome. Najveća podrška bili su mu roditelji za koje je posebno vezan i trener koji ga priprema.

"Znam da poslije svakog uspjeha dođe period stagnacije i mali pad, opet ide uspon, To je normalno u sportu i to se i meni može desiti. Najvažnije mi je da imam podršku svojih sugrađana i da kada se to desi budu uz mene i moj motiv da budem još bolji", rekao je.

Talenat u srcu i nogama

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo rekao je kako se 17. jula dogodio najvažnijih rezultat u historiji BiH, Balkana i dijela Evrope.

"Od samog početka znali smo koji je biser i kakav talenat nosi u srcu i nogama. Prošle godine je imao povredu i roku od dva mjeseca osvojio je šesto mjesto na Evropskom prvenstvu što je veliki uspjeh", rekao je Kaknjo.

Istakao je kako se nada da će ovaj uspjeh potaknuti mlade da terniraju atletiku, da će institucije i ministarstva više vrednovati atletiku i cijeli sport, te da je ovaj blistavi uspjeh tek početak sjajne karijere Amela Tuke.

"Slijedi Svjetsko prvenstvo u Pekingu. Vodimo tri atletičara: Hamzu Alića, Kemala Mesića i Amela Tuku na kojeg nećemo vršiti pritisak ali u kojeg polažemo velike nade", kazao je Kaknjo.

Veliki doček dijamanta u Kaknju

Zahvaljujući spomenutim rezultatima, internet stranica european-athletics.org Tuku je svrstala među najbolje evropske atletičare za juli.

Nakon dočeka na aerodromu Amel odlazi u svoj rodni Kakanj gdje je pripremljen svečani doček. Pozornica na kojoj će biti dočekan simbolično je postavljena na lokaciji na kojoj se 2007. godine nalazio cilj krosa na kojem je ostvario prvu pobjedu.

Očekuje se prisustvo nekoliko hiljada građana Kaknja i građana iz drugih krajeva BiH.