sport
41

Alen Hadžić je "naše gore list" i veoma uspješno se bavi mačevanjem

Piše: Semir Hambo
Foto: Facebook
Alen Hadžić na pobjedničkom postolju
Mnogo je priča o uspješnim Bosancima i Hercegovcima u svijetu. Dokazuju se "naši ljudi" na mnogim poljima, od nauke, umjetnosti, politike, ekonomije, sporta i u mnogim drugim disciplinama. Pozitivne priče svakako treba istaći, ne toliko radi promocije, već zbog motiva i primjera da se može uspjeti.

Jedan od primjera je Alen Hadžić, uspješni sportista koji je rođen u New Yorku, ali je porijeklom iz BiH, tačnije iz Goražda. Alen ima 24 godine i bavi se mačevanjem, sportom koji iako olimpijski u našoj zemlji nije naročito popularan. Ipak, Alen je u prilici da izbori olimpijsku normu za igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Relativno kasno sam počeo trenirati mačevanje. Kao i većina druge djece, u početku sam trenirao nogomet, ali na nagovor prijatelja iz srednje škole sa 14 godina sam počeo trenirati mačevanje. To se ispostavilo kao dobar potez", objašnjava Alen početak svoje karijere u razgovoru za Klix.ba.

Alen ističe da mu je cilj u ovoj sezoni izboriti nastup na Olimpijskim igrama, ali nije jednostavno biti dio američkog tima u mačevanju. Ipak, rezultati koje je ostvario u ovoj sezoni daju mu za pravo da se nada nastupu u Brazilu naredne godine.

"Iskreno, jedan sam od najozbiljnijih kandidata za ispunjavanje norme. Na prvom kvalifikacijskom takmičenju za Olimpijske igre osvojio sam zlatnu medalju. Imao sam dobre rezultate i ranije te sam jedan od najbolje rangiranih takmičara u SAD-u", ističe Alen.

Ipak, do Olimpijskih igara je dug put, a da bi uspio u tome Alen u toku ove sezone učestvuje na osam svjetskih kupova i četiri državna takmičenja. Osim toga, radi kao trener mlađih kategorija i nada se ispunjenju svog sna.

S obzirom da su mu potrebna značajna sredstva kako bi finansirao putovanja za svoja takmičenja, Alen je napravio web stranicu preko koje skuplja donacije kojima će finansirati svoj put do Olimpijade. To je još jedan primjer hrabrosti i upornosti da bi se ostvarili postavljeni ciljevi.