Najavio gradski derbi
114

Akrapović: Gledao sam Sarajevo i nisam vidio ništa izrazito, ovo može biti presudna utakmica

N. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Plavom salonu stadiona Grbavica danas je održana konferencija za medije Fudbalskog kluba Željezničar uoči 151. gradskog derbija protiv Sarajeva.

Javnosti su se obratili šef stručnog štaba Plavih Bruno Akrapović i iskusni defanzivac Edin Cocalić.

"Pred nama je derbi, nešto najveće u Bosni i Hercegovini što se tiče nogometa. Nakon loših rezultata s obje strane želimo da damo sve od sebe da taj niz prekinemo. Dat ćemo sve od sebe da zabilježimo tri boda i to nam je u cilju. Analizirali smo prve dvije utakmice i nevjerovatna je razlika između njih. Meni neshvatljiva. Našli smo prave riječi. Ne da se nadam, nego sam uvjeren da ćemo vidjeti pravu reakciju igrača u nedjelju", istakao je Akrapović na početku konferencije za medije.

Nije želio strateg Željezničara previše o rivalu s Koševa, koji također igra u lošoj formi na startu proljetne polusezone.

"Govorit ću samo za svoju ekipu. Imamo dvije strane medalje nakon dvije utakmice. Jedna je s apsolutnim zalaganjem i željom za uspjehom uz potporu publike, a druga je nonšalantnost protiv Širokog Brijega. Nadam se da se to igračima neće ponoviti još jednom jer mi ni u kojem slučaju ne zaostajemo s kvalitetom, ali nismo pokazali želju kao protiv Zrinjskog", objasnio je nekadašnji reprezentativac BiH, a danas trener Željezničara.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dodao je i da još uvijek nije mogao steći kompletnu sliku o kvaliteti ekipe kojom raspolaže.

"Ne mogu kompletno reći moj dojam o kvaliteti tima jer su nam falili nogometaši u obje utakmice. Uz to, igrači koji su trebali biti registrovani, nisu. Nadam se da će to biti gotovo za derbi. Neku kompletnu sliku još ne možemo da damo. Nadam se tome u nedjelju i da će to biti start u bolju budućnost. Otežavajuća okolnost je bila i da se gotovo pola ekipe pripremama pridružilo naknadno, a neki su imali i povrede. Cocalić je imao povredu pa nije uspio sto posto da odradi sve u kondicionom segmentu. Krpimo se i nadam se da će Krpić u nedjelju odlučiti", uz osmijeh je istakao Akrapović.

O različitim licima ekipe na domaćem i gostujućem terenu i realizaciji, Akrapović je rekao:

"Ako nemaš realizacije i o tome razmišljaš cijelu sedmicu, normalno da ni psiha neće biti na nivou. To se zove biti profesionalac - izbaciti one loše stvari iz glave, a one pozitivne vratiti u glavu uz trening. Ako si pravi profesionalac to češ uraditi i na utakmici biti pravi".

Govorio je i o problemima s povrijeđenim nogometašima i onim neregistrovanim poput Bismarka Charlesa iz Gane.

"Mekić će se danas priključiti ekipi pa ćemo vidjeti koliko je kondiciono spreman da nam pomogne. Čekamo da se s Bismarkom danas ta stvar završi i da imamo kraj te priče. Mijić je registrovan i s te strane imamo igrača više. Pavić je imao povredu meniskusa i treba mu par dana", otkrio je Akrapović.

Osvrnuo se i na jučerašnju utakmicu Sarajeva u Kupu BiH protiv Borca. Ove ekipe su u Banjoj Luci remizirale 0:0 u meču četvrtfinala.

"Gledao sam Sarajevo jučer i nije se moglo ništa izrazito vidjeti. Puno je bilo prekida i nekih situacija koje su doprinijele da utakmica nema neku veću kvalitetu. Oni imaju pojedinačnu klasu i to ih čini opasnim. Uvijek mogu iznenaditi s par igračea, ali to imamo i mi pa optimistično gledamo na utakmicu", rekao je Akrapović.

O lošoj formi Sarajeva nije želio previše pričati.

"Ne mogu ja govoriti lično o formi Sarajeva. Mogu reći ono što smo sa strane vidjeli. Klub koji toliko ulaže ne može biti zadovoljan postignutim rezultatima. To je njihova stvar, a ja mogu da govorim za našu ekipu. Ko god dolazi na ovaj stadion mora da se pripremi na vruću atmosferu i dobar odgovor igrača. Ovo može biti presudna utakmica za nas jer možemo atmosferu da dignemo na jedan visok nivo", zaključio je Akrapović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Cocalić je istakao da su nogometaši motivisani i zdravi te da u dobrom raspoloženju dočekuju gradski derbi.

"Atmosfera je standardno dobra. Svjesni smo svi da prolazimo kroz turbulentnu sezonu. NIje tako davno bilo kada smo igrali evropske utakmice i kada je atmosfera bila kudikamo drugačija. Što se svlačionice tiče, vlada pozitivna atmosfera i svi motivisani i zdravi dočekujemo derbi", istakao je Cocalić i dodao:

"Svjedoci smo da u derbiju dosad se nije moglo ništa prognozirati. Ako ćemo gledati tabelu - u prednosti su, ali znate kakav je derbi i kakva je to utakmica. Može se reći da igramo katastrofalnu sezonu, ali derbi se ne smije podcijeniti nikad".

Gradski derbi se na Grbavici igra u nedjelju od 18:45 sati, a prijenos je na Areni Sport.