"Geale je udarao više, ja jače"
0

Adnan Ćatić: Poraz je također dio sporta

Klix.ba
Adnan Ćatić (Foto: AFP)
Adnan Ćatić (Foto: AFP)
Adnan Ćatić alias Felix Sturm više nije svjetski prvak u boksu. Odlukom sudija (2:1) je nakon 12. runde pojas predao Australcu Danielu Gealeu koji je sada svjetski prvak u srednjoj kategoriji u dvije verzije WBA i IBF.

"Naravno da je okus veoma gorak. Još ne znam da li je sudijska odluka pogrešna. Moram borbu još jednom pogledati. Međutim, sudije su tako odlučile. To se mora prihvatiti. Geale je više udarao. Ja sam imao jače udarce. Čovjek ne može uvijek pobjeđivati. Poraz je također dio sporta", izjavio je Adnan Ćatić na konferenciji za novinare nakon meča u Oberhausenu, piše Deutsche Welle.

Protekla noć je za Ćatića trebala biti najveća noć u njegovoj karijeri. "Pobjedu sam namjeravao posvetiti preminuloj majci i Srebrenici. Nažalost, nije mi uspjelo", rekao je Ćatić još u ringu u kojem se također na bosanskom jeziku zahvalio prisutnim u sali.

Edin Džeko u publici

Ćatić se zahvalio i bh. reprezentativcu i nogometašu Manchester Citya Edinu Džeki koji je specijalno došao iz Engleske kako bi gledao meč. Samo nekoliko sati prije meča u Oberhausenu je Džeko postigao gol, i sa Manchester Cityjem sa 3:1 savladao Queens Park Rangers.

Među publikom je bilo mnogo sportista: bivši nogometaš Lothar Matthäus, braća Lars i Sven Bender, Sebastian Kehl i Ilkay Gündogan kao i cijela ekipa nogometnog kluba Schalke 04.

Ćatić je, kao i što je najavio, krenuo ofanzivno. Međutim, naišao je na dobro pripremljenog i istrajnog Geala koji je boksao pod motom "ko više udara, više i pogađa". Ćatić je prve dvije runde bio neuobičajeno ofanzivan. Ali, od treće runde je Geal "okrenuo stranicu". Njegovi udarci su sve češće probijali Ćatićevu odbranu nakon čega je uslijedila otvorena borba. Geale je u četvrtoj, petoj i šestoj rundi bio u blagoj prednosti.

Adnanu je potreban odmor

Trećim porazom u 42 profesionalne borbe je zaustavljena Ćatićeva serija uspjeha koje bilježi od 2006. godine. Pred Ćatićem je sada malo duža pauza. Ove godine najvjerovatnije više neće ulaziti u ring. Kaže da mu je potreban odmor. "Posvetiću se porodici. Analiziraću meč protiv Daniela Geala i onda odlučiti šta i kako dalje", kaže Ćatić dodajući da ovo ipak nije bila njegova noć.

Ćatić se za meč, u kojem je planirao objediniti titule dvije bokserske asocijacije, pripremao bez trenera Fritza Sduneka. Na novinarsko pitanje da li je možda i to uticalo na poraz, Ćatić je kategorički rekao da nije isto kao i uticaj diskusije o mogućem meču protiv Arthura Abrahama koji je ponovo svjetski prvak super srednje kategorije WBO. Da li će doći do uzvratnog meča sa Danielom Gealom, što želi Ćatić i da li će njegov sljedeći protivnik biti Arthur Abraham, u ovom trenutku niko ne može potvrditi.