Dan za male robote
1.3k

Zeničani i Tuzlaci najbolji na državnom prvenstvu iz robotike koje ih vodi na smotru u Panami

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Dvije ekipe iz Zenice te jedna ekipa iz Tuzle osvojile su prvo mjesto na državnom prvenstvu iz robotike koje se danas održalo u Gradskoj areni Husejin Smajlović u Zenici.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo koje se održava u Zenici, a organizatori su istakli da je ove godine do posljednjeg bilo neizvjesno što govori o kvaliteti rada i truda učenika robotike koji su danas sudjelovali na državnom takmičenju iz robotike i time osigurali učešće na Svjetskom robotskoj olimpijadi koja se održava u Panami.

Pobjednici takmičenja u kategoriji seniora i elementary su ekipe iz Zenice dok je u kategoriji juniora prvo mjesto osvojila ekipa iz Tuzle.

Kenan Varda, nacionalni organizator događaja, je kazao da su 24 ekipe pokazale zavidan kvalitet znanja u robotici.

“Po svim pravilima ekipe su imale vremena, prostora i tehničke podrške. Takmičenje je bilo tri faze testiranja, provjere robota i izvršenja zadatka. Osim ostvarenja zadatka, danas je presudna bila i brzina završetka zadatka”, kazao je Varda.

Dodao je da su djeca ponudila dobra inžinjerska rješenja za zadatke robota, te da su najbolji ispunili kriterije za odlazak na Svjetsku robotsku olimpijadi gdje će učestvovati ekipe iz cijelog svijeta.

Današnje takmičenje otvorila je premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić koja je kazala da je ovo mnogo više od takmičenja.

“Ovaj događaj je više od samog takmičenja jer je ujedno i sjajna prilika da slavimo postignuća naših mladih talenata i njihovu sposobnost da se izdignu iznad očekivanja te da promovišemo STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanje i potaknemo sve naše mlade da se uključe u ovu fascinantnu oblast”, kazala je Mehmedić.

Podršku realizaciji ovog događaja pružili su Zeničko-dobojskog kanton, Grada Zenice te BHTelecom, a organizatori su istakli da su ove institucije obećale izdvojiti određena sredstva za slanje pobjednika u Panamu.