Posjetio ih premijer
161

Vlada KS obećala da će pomoći studentima u izradi bolida za prestižno takmičenje

B. R.
Forto i Nikolić posjetili studente (Foto: Vlada KS)
Forto i Nikolić posjetili studente (Foto: Vlada KS)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je obećao da će kantonalna vlast podržati studente koji izrađuju bolid za takmičenje u Formuli Student.
Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Internacionalnog univerziteta Burch (IBU) izrađuju ovaj bolid.

Riječ je o inžinjerskom takmičenju koje se održava na stazama svih kontinenata gdje se voze utrke Formule 1. Projekt su počeli 2020. godine i do sada su završili šasiju bolida i proces modeliranja. No, zbog nedostatka sredstava, finalni proizvod je na čekanju.

Forto i kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić su danas posjetili Mašinski fakultet, gdje su najavili podršku projektu kako bi studentima omogućili da nastupe na takmičenjima koja se održavaju na stazama u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji itd.

"U budžetu imamo novac za razvoj i želimo da pomognemo našim studentima u kreiranju boljih uslova za rad i podrškom ovakvim, konkretnim projektima kako bi u najboljem svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom planu. Prilika da naši studenti predstave svoje inžinjerske sposobnosti u svijetu, da pokažu šta mogu napraviti je neprocjenjiva. Činjenica da takmičenjima prisustvuju lideri motosporta i automobilske industrije govori u prilog tome. Osim budžetskog novca, možemo potražiti i pomoć od međunarodnih partnera", rekao je premijer Forto.

Model bolida sarajevskih studenata (Foto: Vlada KS)
Model bolida sarajevskih studenata (Foto: Vlada KS)

Na inžinjerskom takmičenju se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida. Bolid koji razvijaju sarajevski studenti je nešto manjih dimenzija od bolida Formule 1, a na logotipu Arger Racing Formula Student Tima je autohtona bosanska divokoza, koja živi na obroncima planina oko Sarajeva, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.