scitech
55

U Mostaru će se u srijedu održati DevOps & Sysadmin Day

Klix.ba
U srijedu 20.12.2017. godine od 9:00 do 16:00 sati na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru će se održati DevOps & Sysadmin Day.

Danas IT kompanije, više nego ikada, rano prepoznaju DevOps kao novu metodologiju upravljanja životnim ciklusom aplikacija koja poboljšava same IT performanse, kvalitet softvera, sigurnost, kao i poslovne rezultate.

Potražnja za osobama koje posjeduju DevOps osobine je konstantno u usponu. U odnosnu na ostale odjele u IT kompanijama DevOps odjeli bilježe konstanant rast, te po zadnjim istraživanjima članovi tih timova čine do četvrtinu ukupne radne snage kompanije. Fakultet informacijskih tehnologija konstantno prati nove trendovne i tehnologije, te je u bliskom kontaktu sa industrijom.

Tom prilikom je primjećeno da se stvorila jedna velika praznina i nedostatak ovog kadra u Bosni i Hercegovini. Jednostavno studenti pri dolasku na intervju u IT kompanije DevOps inženjera nisu sigurni šta se to od njih traži i kakve sve osobine i kompetencije trebaju da imaju. Sa ovim FIT DevOps & SysAdmin danom želimo studentima, te naravno svim ostalim zaintresiranim približiti DevOps operacije na akutelnim poljima.

Studenti će imati priliku da poslušaju i pogledaju odlične prezentacije te primjere izvrsnih stručnjaka iz DevOps timova nekih od najprestižnijih IT kompanija u BiH sa sljedećim naslovima: DevOps Starter Kit - Out of College into the cloud (Adnan Muslija iz AtlantBH), Cloud native with Kubernetes (Alen Komljen iz Sematext-a), Blockchain (Namik Nuhanović iz Mistral Technologies), Continuous Inegration and Continous Delivery for Mobile Applications (Namik Ćatibušić i Ismir Harambašić iz Ant Colony-a), Amazon Web Services DevOps Tools (Dženan Dževlan iz Amazon user group BiH) i Automation od installation: Squid and Chocolatey (Haris Omerčaušević sa FIT-a).