{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Znate li šta znači oznaka 4G

16.4.2012. u 10:01
0
23
Znate li šta znači oznaka 4G
0
Znate li šta znači oznaka 4G
Vjerovatno ste do sada nebrojeno puta vidjeli oznaku 4G, ali niste sigurni šta to zaista znači i predstavlja. Tekst koji slijedi vjerovatno će vam pomoći da shvatite.
Oznaka 4G se odnosi na četvrtu generaciju bežične mobilne telefonije.

Sve je počelo 1980. godine sa 1G analognim uređajima koji su bili teški i imali velike dimenzije. Kasnije, digitalne mreže su dozvolile proizvodnju 2G mobilnih telefona, koji su se koristili za slanje poruka i pozive.

3G mreže su sa sobom donijele razvoj smartphone uređaja i brzog prijenosa informacija.

Sa 4G tehnologijom se briše razlika između glasa i drugih vrsta podataka. 4G tehnologija pretvara mobilni uređaj u Voice-over-IP (VoIP) sistem, prenosi Fox News.

VoIP je protokol za prijenos glasa preko Interneta i drugih paketnih mreža. Glas se na ovaj način prenosi u obliku digitaliziranog zvuka, najčešće komprimiranog i učahurenog u tok paketa podataka u IP mreži.

VoIP podrazumijeva bržu i jasniju komunikaciju.

Međunarodna telekomunikacijska unija definiše 4G kao mogućnost skidanja podataka pri brzinama od 100 megabita (Mb) do 1 gigabita (Gb) u sekundi.

Pošto trenutno ne postoje mreže koje mogu podržati te brzine, razvijen je koncept 'dugoročne evolucije' ili 'Long Term Evolution' (LTE), čija je maksimalna brzina teoretski postavljena na 100 Mbps. Brzine prenosa u realnom vremenu su 20 Mbps ili manje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: