Tehnologija
14

Internetski saobraćaj uskoro četiri puta gušći

SRNA
Rast upotrebe mobilnih uređaja koji mogu da se priključe na internet i tabletnih kompjutera dovešće do rasta onlajn saobraćaja za četiri puta u narednim godinama, pokazuju rezultati nove studije.

"Cisco Visual Networking Index" saopšto je da će globalni internetski saobraćaj do 2016. godine dostići 1,3 zetabajta. Zetabajt je jedan trilion gigabajta, odnosno jedan sekstilion bajta.

Taj nivo saobraćaja na internetu biće četiri puta veći nego u 2011. godini, navodi "Cisco" i biće rezultat sve raširenije upotrebe tabletnih kompjutera, pametnih telefona i ostalih uređaja koje koriste internet.

Do 2016. godine prognozira se skoro 18,9 milijardi mrežnih konekcija, odnosno skoro 2,5 konekcija po svakom stanovniku Zemlje. Radi poređenja,u 2011. godini bilo je 10,3 milijardi konekcija, prenio je AFP.

UN procjenjuju da će do 2016. godine u svijetu biti 3,4 milijardi korisnika interneta, što će činiti 45 odsto svjetske populacije.

Prosječna brzina širokopojasnog interneta takođe će biti povećana četiri puta, sa devet megabita u sekundi u 2011. godini na 34 megabita u 2016. godini.

"Cicko" navodi da će do 2016. godine više od polovine saobraćaja na internetu poticati od bežičnih konekcija.