Tehnologija
22

Zavirite u muzej zaboravljenih gubitnika u ratovima konzola

Klix.ba
Ove sedmice je u Japanu otvoren muzej igraćih konzola u kojem se njih 56, a radi se uglavnom o konzolama koje su izgubile "ratove" i nisu uspjele postati posebno popularne. U muzeju se čuvaju konzole stare i po 40 godina.

Electrotennis konzola je nudila samo jednu igru, a to je tenis. Uređaj je bio bežični i radio je na baterije. Proizveden je 1975. godine.

Sega Game 1000 konzola nije nudila hiljadu igara, ali je bila temelj za konzolu Master System.

Emerson Arcadia 2001 je imala kontroler koji nalikuje na walkie-talkie.

Nintendo Virtual Boy je konzola koju je činio kontroler i kućište na koje je korisnik naslanjao glavu i pratio igru.

Appleova konzola Pippin Atmark je proizvedena 1996. godine, a mogla se spojiti i na printer.

Panasonic 3DO je ideja osnivača kompanije EA Tripa Hawkinsa, a naslijedile su je konzole koje su proizvodile kompanije Sanyo i LG. Konzola je proglašena uređajem godine 1994., a cijena je bila 699 dolara. Snižena je dvije godine kasnije.

Playdia je konzola kompanije Bandai, a imala je jedan kontroler sa infrared tehnologijom. Na tržištu se pojavila iste godine kao i PlayStation.

Pioneerova konzola iz 1993. godine je bila ogromna i teška, a korisnici su mogli igrati igre sa PC Enginea, Sege Genesis i Arcade.

Nokia N-Gage je služila kao konzola, ali i kao mobitel. Na njenom 2,1-inčnom ekranu su korisnici igrali različite igre. Uređaj nije bio uspješan na tržištu.

Mega-CS je nastala u nastojanju da se premosti razlika između 16-bitnih konzola i nadolazeće Sege Saturn, a rival je bila konzola Atari Jaguar.