Tehnologija
2k

Zarada od YouTubea: Edin Bašić iz Kaknja ima 100.000 pretplatnika na svom kanalu

Klix.ba
Edin Bašić, 20-godišnjak iz Kaknja je student Medicinskog fakulteta u Tuzli koji ima zanimljiv (i unosan) hobi - vlogging.

Vlogging je, kako mu i samo ime kaže, video varijanta vođenja bloga, koji je bio popularan prije masovne raširenosti društvenih mreža, posebno YouTubea.

Danas su pisanje tekstova na blogovima zamijenili video osvrti na različite teme, a korisnici najčešće koriste YouTube kao sredstvo plasiranja svog sadržaja.

Edin Bašić za sebe kaže kako je jedini vlogger i YouTube korisnik u Bosni i Hercegovini sa 100.000 pretplatnika. Na YouTubeu je aktivan više od godinu dana, a do danas je snimio 300 klipova i 21 000 000 pregleda.

"Uživam u montiranju video sadržaja, volim kamere i sve to me navelo da iz svoje sobe pokažem čitavom svijetu šta mogu. Od samog početka snimam gameplay, prohod kroz različite igrice. Snimam kako igram igrice i komentarišem, pričam o svojim doživljajima i nasmijavam gledatelje, što je jedan od ciljeva. Snimam i druge vrste videa, izazove, vlogove itd", kaže Edin.

Dodaje kako u početku nije imao pojma da svojim angažmanom na YouTubeu može zaraditi novac, no kako su vremenom brojke na njegovom kanalu rasle, počeo je dobivati ponude različitih sponzora.

Ističe kako danas od YouTubea može "pristojno da živi", no dodaje kako mu je to ipak samo dodatna aktivnost, budući da želi postati doktor (kojem je hobi snimanje videa za YouTube).

Vezani članci