Zaštita korisnika
57

YouTube povlači sadržaje na kojima se pojavljivala strašna Momo lutka

Klix.ba
Momo lutka (Foto: BBC)
Momo lutka (Foto: BBC)
YouTube povlači sve video sadržaje na kojima se pojavljivala strašna lutka nazvana Momo koja putem raznih internet platformi, pa i ovog popularnog servisa, zlostavlja djecu i poziva ih na opasne izazove.

Momo lutka prvi put se pojavila na internetu sredinom prošle godine kada je 12-godišnjeg Argentinca pozivala da počini samoubistvo. Međutim, djeca i roditelji širom Amerike i Evrope proteklih dana su podigli uzbunu jer se strašni fiktivni lik ponovo počeo pojavljivati na internetu.

Momo lutka pojavljivala se i prilikom reproduciranja crtića Peppa Pig na YouTubeu te u još pojedinim reklamama na ovom servisu.

YouTube je potvrdio za američki The Verge da bilo kakav sadržaj koji sadrži Momo predstavlja kršenje YouTube smjernica za oglašavanje zbog čega je odlučio povući i oglase na pojedinim videozapisima.

Tako sada neki videozapisi, uključujući i jedan iz CBS-a, imaju ekrane upozorenja koji se pojavljuju prije reprodukcije videa te korisnike upozoravaju na "neprikladan ili uvredljiv" sadržaj.

Podsjećamo, Momo lutka zlostavlja djecu i poziva ih na opasne izazove od kojih su neki, naprimjer, da upale plin u kući, popiju tablete ili se porežu.

Policija u SAD-u i pojedinim evropskim zemljama istražuje slučajeve pojavljivanja Momo lutke te apeluje roditeljima da prate šta njihova djeca rade na internetu i koriste opciju roditeljskog ograničenja na tehnološkim uređajima.