Borba s dezinformacijama
25

YouTube kanali koji podržavaju teorije protiv vakcinacije neće dobijati novac od reklama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi kanali na YouTubeu koji podržavaju ili promoviraju teorije protiv vakcinacije više neće dobijati novac od oglasa. YouTube je u petak zaustavio prikazivanje oglasa na mnogo popularnih kanala koji promoviraju takve poglede na vakcinaciju, prenosi BBC.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su kazali da će stavovi protiv vakcinacije biti među prvih deset globalnih prijetnji po zdravlje u 2019. godini.

Servis za razmjenu video materijala izdao je saopćenje u kojem se navodi da su preduzeli taj korak jer su mnogi kanali radili na promociji "štetnih ili opasnih" pogleda na svijet.

"Svaka dezinformacija o medicinskim temama je posebno zabrinjavajuća", navodi se u saopćenju.

Pored odluke o uklanjanju reklama, u odluci se navodi da se također pokušava učiniti sve da se lakše pronađe "autoritativniji sadržaj" o benefitima vakcinacije i da se također zaustavi razmjena klipova koji promoviraju stavove protiv vakcinacije na listama preporuka.

Akcija prati komentare britanske profesorice Dame Sally Davies koja je u januaru kritizirala društvene mreže i optužila ih za poticanje strahova od vakcinacije.

"Mitovi koji su govorili o opasnostima od vakcinacije na društvenim mrežama su samo jedan od razloga zbog kojeg roditelji nisu vodili svoju djecu na MMR vakcinu", kaže Dame Sally.

Podsjećamo da se prošle sedmice YouTube našao u centru još jednog skandala nakon što su brojni oglašivači odlučili prekinuti saradnju s ovim online servisom zbog slabe kontrole video sadržaja na kojem su prikazani maloljetnici.