Skok naprijed
18

Xiaomi radi na kameri od 108 megapiksela namijenjenoj novom smartphoneu

D. B.
Kompanija Xiaomi planira na tržište plasirati smartphone s kamerom od 108 megapiksela.

Xiaomi je putem društvene mreže Weibo saopćio da sarađuje sa Samsungom na razvoju kamere koja će praviti fotografije rezolucije 12.032x9.024 piksela.

Tačnog datuma pojave smartphonea s kamerom od 108 megapiksela zasad nema, a u Xiaomijevom promotivnom materijalu piše "see you later" (vidimo se kasnije).

Ovo vjerovatno zvuči kao neobično veliki skok s obzirom na to da današnji smartphonei imaju kamere do 48 megapiksela. Xiaomi će prvo na tržište plasirati smartphone s kamerom od 64 megapiksela i pojavit će se u Indiji u četvrtom kvartalu ove godine. Za taj smartphone će se koristiti Samsungov GW-1 senzor s veličinom piksela od 0,8 mikrona, a koristit će se tehnologija za binovanje piksela kako bi se kreirale fantastične fotografije od 16 megapiksela. Kvalitet će unaprijediti Tetracell tehnologija zbog koje će fotografije od 16 megapiksela biti svjetlije uprkos lošijim uvjetima svjetla u okruženju. Danju će se praviti detaljnije fotografije od 64 megapiksela, dok će 3D HDR tehnologija poboljšati kvalitet fotografija i videa čak i u lošijim uvjetima osvjetljenja.

Xiaomi nije objavio detalje o predstojećoj kameri od 108 megapiksela, ali se očekuje da će putem tehnologije binovanja piksela dobijati fotografije od 27 megapiksela kojima će se moći bolje manipulisati.