Koncept je zanimljiv
2

Xiaomi patentirao tehnologiju za bežično punjenje električnih automobila

D. B.
Xiaomi je predao dokumentaciju za patentiranje novog koncepta koji je povezan s bežičnim punjenjem električnih vozila.

Patent nije kompletan te je pomalo kompleksan uzimajući u obzir trenutno dostupnu tehnologiju, tako da ga ne treba očekivati u stvarnosti uskoro. No, veoma je interesantan te bi mogao poslužiti kao temelj za bolja rješenja.

Patent opisuje mali teretni automobil s baterijom, koji prilazi vozilu koristeći autonomnu tehnologiju i automatski se pozicionira, a potom i povezuje s električnim vozilom prije nego započne proces punjenja. Sudeći prema šemama, veliki kalem se pričvršćuje na vozilo održavajući vezu tokom procesa punjenja.

Jasno je da je patent zapravo samo gruba skica onoga što Xiaomi ima na umu jer postoji više pitanja nego odgovora na papiru. Primjera radi, ako ovo znači punjenje parkiranih automobila, onda se čini užasno komplikovanim u odnosu na standardno punjenje pomoću kabla. Teško je zamisliti parking pun električnih automobila i malih teretnih automobila s baterijama koji kruže okolo i pune vozila.

Alternativno, moguće je pokupiti samo jedan automobil i voziti ga poput prikolice te istovremeno puniti. Međutim, to bi zahtijevalo značajan napredak u smislu pogona vozila/punjača kako bi baterije električnog vozila mogle podnijeti ulaznu električnu energiju i istovremeno pokretati motor.

Napredak u svijetu električnih automobila ide nevjerovatnim tempom pa su mnoge stvari, za koje se prije deset godina smatralo da su nemoguće, danas realnost.