Tehnologija
5

Xbox One razbuktao bitku na tržištu konzola

Klix.ba
Dugoočekivana Microsoftova konzola Xbox One je u prodaji, a fanovi su čekali u redovima ispred trgovina kako bi što prije došli do nje. Borba na tržištu konzola sada se još više razbuktala.

Xbox One pojavio se u prodaji u više od 10 zemalja, a uskoro bi trebao stići i u ostatak svijeta.

Fanovi kažu da su napravljene velike nadogradnje i promjene i više su nego zadovoljni. Kažu da igre, zbog 3D tehnologije i visoke rezolucije, izgledaju kao da se odvijaju u stvarnom svijetu.

Konzola je nasljednica Xbox 360, najprodavanije konzole u Sjevernoj Americi, a prodavat će se po cijeni od 500 dolara. Poređenja radi, Sonyjev PS4 košta 400 dolara, a samo 24 sata nakon puštanja u prodaju, prodato je više od million primjeraka. Analitičari još uvijek ne znaju koja će se od dvije konzole pokazati popularnijom, ali navode da niža cijena daje PS4 blagu prednost.

Obje konzole donose bolju grafiku i uzbudljivije igre od svojih prethodnika, a socijalne opcije za online igranje su također pojačane. Tu je i mogućnost dijeljenja igara sa prijateljima.

Microsoft svoju konzolu reklamira kao centar kućne zabave koji ide mnogo dalje od videoigara. Pojačani hardver omogućava trenutno prebacivanje između igara, TV-a i pretraživanja interneta, a integrisan je i Skype.

Dodaci koji prate pokrete i zvuk prepoznaju korisnike i reaguju na glasovne komande, a čak mogu detektovati i puls osobe.

"Ovo je početak nove generacije igara, zabave i pametnih televizija", rekao je Yusuf Mehdi, izvršni direktor Microsoftove jedinice za zabavu.

Nažalost, igre sa ranijih generacija konzola ne mogu se igrati na Xbox One niti na PS4.

Vezani članci