{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wikipedia će biti još bolja, a danas je već na 270 jezika

S
5.8.2011. u 21:51
0
7
Wikipedia će biti još bolja, a danas je već na 270 jezika
0
Wikipedia će biti još bolja, a danas je već na 270 jezika
U izraelskom gradu Haifi u toku je svjetska konferencija Wiki-susret na kome će 600 učesnika do 7. avgusta razgovarati o budućnosti internet enciklopedije Wikipedia.
Wikipedia danas postoji na 270 jezika i sadrži milion i 300 hiljada članaka.

"Pisanje pričinjava zadovoljstvo, jer pišeš o onome što te interesuje. Pisao sam o tome kako kuhaju Eskimi, šta se rado jede u Francuskoj. Pisao sam i o papama i glumcima - danas na hebrejskom ima 120.000 članaka, mnoge sam pisao i ja", kaže Deror Leon, jedan od organizatora Wiki-konferencije, koji je napisao nekoliko hiljada priloga na hebrejskom.

Jedan od pokretača Wikipedia Jimmy Wales kaže da će i poslije deset godina Wikipedia i dalje rasti, mada se mora voditi računa i o starim odrednicama jer zastarjeli leksikon nikome nije od koristi, a dolaze i novi jezici, navodeći svahili.

"To će biti prva enciklopedija na svahiliju. To će imati ogroman uticaj na život ljudi koji govore tim jezikom, jer prvi put dobijaju pristup znanju drugih ljudi, to im otvara nove mogućnosti", kaže Wales.

Međutim, ima kritičara koji smatraju da je besmisleno što se slijepo vjeruje u ono što piše u Wikipediji. Pavel Richter, koji je na čelu njemačke Wikipedije, kaže da svaki prilog čitaju i provjeravaju drugi dobrovoljci, prenosi Deutsche Welle.

"Wikipedia je odskočna daska ka znanju. Ona bi trebalo da se koristi kao polazna tačka kada nešto želimo da saznamo. Važno je da ne bude posljednja. Na to pokušavamo i da ukažemo time što navodimo izvore informacije i odgovarajuću literaturu", rekao je on.

Wikipedia neće biti samo veća, nego i kvalitetnija. I sve ostaje u okvirima projekta na kome rade dobrovoljci iz cijelog svijeta. Zašto Wiki - na havajskom, Wiki znači brzo, jer se od leksikona i očekuje da brzo pruži potrebnu informaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: