Novi evropski tablet
0

VIDEO / WePad je njemački odgovor na iPad

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Iako je iPad zabilježio dobar start i stekao veliku popularnost, na samom početku svoga života dobija rivala. Naime, u Berlinu je jučer predstavljen WePad kao evropski odgovor na američki tablet, a njegov proizvođač tvrdi da će ponuditi još više tehnoloških rješenja poput većeg ekrana, web kamere i USB portova, javlja AP.

Njemački proizvođač novog tableta, kompanija Neofonie, ipak navodi kako ovo neće biti "ubica iPada", ali da WePad ipak nudi mnogo više sistemske otvorenosti: dva USB porta daju mogućnost povezivanja na bilo koji drugi uređaj, od eksternih tastatura do stikova sa podacima.

Ljudi koji žele da prebace muziku na WePad, ne moraju imati neki poseban softver za to, što je direktan udarac Appleovom uređaju. . Osnovna verzija WePada koja dolazi sa sa Wi-Fi vezom i 16 gigabajta memorije, koštaće 449 eura, dok će proširena verzija od 32 gigabajta sa brzim 3G modemom biti nešto skuplja i koštati 559 eura.

Proizvođač navodi da je ovo ipak mala cijena s obzirom na tehnološku superiornost koju WePad ima nad iPadom.

Ovaj novi uređaj sa svojim ekranom od 11,6 inča, pokreće Intelov čip a oslanja se na Linux softver koji je kompatibilan sa Googleovim Androidom i svim flash aplikacijama.

Kada se u julu nađe u prodaji, također se sadržavati kompletno open source pakovanje za office.

Kompanija Neofonie već tvrdi da ima 20.000 zainteresiranih kupaca koji žele napraviti prednarudžbe za ovaj uređaj.

WePad će biti proizvođen u Aziji a novinarima na jučerašnjoj press konferenciji u Berlinu nije rečeno u kojoj zemlji i ko će konkretno biti proizvođač.

Iza ideje za pravljenje "evropskog iPada" krije se i namjera pomoći medijskoj industriji da nađe svoje mjesto na tržištu plaćenih sadržaja i da stvori prostor za izdavače.

Preko WePada izdavačima će biti omogućeno da prodaju sadržaje bez ikakvog monopola kakav je, naprimjer, Apple već uspostavio sa iTunesom ili Amazon sa Kindleom.