Obnovljivi izvor energije
23

Vjetroenergija će napajati 23.000 domaćinstava godišnje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

D. B.
Ujedinjeni Arapski Emirati su postavili ambiciozne ciljeve kada je riječ o obnovljivoj energiji.

U sklopu svog plana Energy Strategy 2050, UAE za cilj ima povećati udio čiste energije u svoj ukupni energetski miks na 50 posto do 2050. godine, a to uključuje doprinos sunčeve svjetlosti i vjetra.

Vjetar se možda čini kao čudna opcija za tako sunčanu lokaciju, no neke regije u zemlji bogatoj naftom, posebno u priobalnim dijelovima, imaju povoljne uvjete vjetra koji ih čine odgovarajućim za proizvodnju energije. U ovim regijama geografska lokacija pruža pristup konstantnim i pouzdanim vjetrovima. Zbog toga zemlja namjerava iskoristiti vjetar te uvodi 2103,5 MW projekt vjetroenergije, koji predvodi Abu Dhabi Future Energy Company PJSC - Masdar.

U ovom projektu će se energijom napajati više od 23.000 domaćinstava u UAE godišnje te će se "uštedjeti" više od 120.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako uklanjanju 26.000 vozila s ceste na godišnjem nivou.

Zbog male brzine vjetra u UAE, ovaj izvor energije ranije nije bio praktičan. No, napredak u tehnologiji i obnovljivoj energiji je ideju učinio izvodivom. Tehnologija je postala skalabilna i finansijski održiva zahvaljujući većim turbinama, smanjenju troškova hardvera i otkrivanjem rijetkog meteorološkog fenomena koji proizvodi snažne vjetrove tokom noći.

Snaga vjetra sada može služiti kao doprinos solarnoj energiji koja se prikuplja tokom dana. Ovaj razvoj situacije označava prvi put da su Ujedinjeni Arapski Emirati uključili iskorištavanje vjetra u svoj energetski miks.

Masdar planira postići proizvodnju od 100 GW ukupne obnovljive energije do 2030. godine i čini se da će uspjeti u tome.