Pušten u prodaju
256

Vjerni kupci satima čekali ispred Appleovih prodavnica da se domognu novog iPhonea X

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Dugi redovi ispred prodavnica Applea zabilježeni su u desetinama zemalja gdje su vjerni kupci jedva čekali da se domognu novog modela iPhonea nazvanog iPhone X koji je danas pušten u prodaju.

Novi Appleov ljubimac je mobitel na koji se najduže čekalo ove godine. Zbog vremenske razlike, priliku da prvi kupe tanki i snažni uređaj sa senzorima za prepoznavanje lica imali su kupci u Aziji. U Singapuru je oko 300 ljudi cijelu noć čekalo pred jednom trgovinom da se otvori.

Onima koji su naručili iPhone X od 27. oktobra, danas bi poštar s kutijom novog iPhonea trebao pokucati na vrata. Cijena mobitela desete generacije iPhonea varira od države do države. Na primjer, u Njemačkoj košta 1.149 eura, u Španiji i Francuskoj 1.159 eura, u Velikoj Britaniji 1.120 eura...

Kada je u pitanju naša regija, iPhone X bi trebao prvo stići u Hrvatsku, a potom i u BiH. Još nije poznato koliko će koštati u našoj zemlji.

Podsjećamo, zaslon iPhonea X ima dijagonalu od 5,8 inča te razlučivost od 2436 X 1125 piksela. Mobitel je dostupan u dvije boje, srebrnoj i sivoj, a dolazi u verzijama od 64 i 256 gigabajta. Mobitel ima dvije zadnje kamere od 12 megapiksela koje su položene jedna ispod druge te prednju TrueDepth kameru. Sve kamere imaju dvostruku optičku stabilizaciju slike.

Pored Face ID sistema otključavanja, iPhone X ima i drugačiji navigacijski sistem od njegovih prethodnika. Iz Applea žele da novi iPhone X ne bude samo novi model iPhonea, već početak proizvodnje nove generacije iPhonea.