24. januara
15

Vivo predstavlja prvi smartphone sa senzorom za otisak prsta ispod ekrana

Klix.ba
Kineska kompanija Vivo će 24. januara predstaviti smartphone koji ispod ekrana posjeduje senzor za otisak prsta.

Prije nekoliko mjeseci se špekulisalo da će Appleov iPhoneX imati senzor za otisak prsta ispod ekrana, no, kompanija se ipak odlučila za tehnologiju skeniranja lica. Isto se pričalo i za Samsung, ali je i ova kompanija nastavila predstavljati "pametne" telefone sa senzorom za otisask prsta ugrađenim na stražnjoj strani uređaja.

Zahvaljujući tome će kompanija Vivo postati prva koja će na tržište plasirati smartphone ugrađen ispod ekrana. Tehnologija je razvijena u saradnji skompanijom Qualcomm. Vivo je na ovogodišnjem Consumer Electronics Showu predstavio funkcionalan prototip, koji je bio baziran na Sinaptics tehnologiju, a u srijedu će kompanija konačno predstaviti prvi serijski model smartphonea sa senzorom ispod ekrana.

Radi se o verziji smartphonea Vivo X20 Plus, koji se pojavio u septembru 2017. godine. Novi mobitel će biti zapravo 6,43-inčni phablet s OLED ekranom rezolucije 2.160x1.080 piksela, stražnjim kamerama od 12 i 5 megapksela, procesorom Snapdragon 660, 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije.

Smartphone će se prvobitno pojaviti u kini po cijeni od oko 624 dolara. Vivo X20 Plus možda neće napraviti veliku pometnju na tržištu, no, ako njegova tehnologija koja se odnosi na senzor za otisak prsta ispod ekrana prođe "test tržišta", to znači da bismo je uskoro mogli vidjeti na Samsungovim i Appleovim smartphoneima.