{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Video igra uči djecu o dijetama

S
Sarajevo-x.com
26.9.2007. u 09:05
0
0
Video igra uči djecu o dijetama
0
Video igra uči djecu o dijetama
Foto: Reuters
Zbog velikog porasta pretile djece u SAD-u, američke organizacije zdravstva su u prodaju pustile video igru koja uči djecu šta jesti i onda se nakon 20 minuta sama isključi. Igra je namjenjena djeci od 9 do 10 godina i pomaže im da bolje shvate važnost hrane koju unose u organizam i fizičke aktivnosti.
Povećanje broja pretile djece u Sjedinjenim Američkim Državama jedan je od najvećih zdravstvenih problema koje ova država ima. Zbog toga su zdravstvene organizacije u prodaju pustile video igru koja će djeci pomoći u pravom odabiru hrane, prenio je u srijedu Reuters.

Naziv igre je "The Incredible Adventures of the Amazing Food Detective" i cilj joj nije prikovati djecu pred kompjuter. Ona naime uči djecu o tome kako prpoznati zdravu hranu, kako izmjeriti količinu šećera u napicima ili o zdravim receptima, ali se nakon 20 minuta izgasi i dozvoljava ponovni pristup igri tek nakon jednog sata.

"Gašenjem igre" zdravstveni čelnici su htjeli natjerati djecu da se u tih sat vremena pokrenu i urade nešto fizičke aktivnosti.

"Djeca u Americi previše vremena provode pred televizorom i dobijaju pogrešne uzore i stavove. Više ne možete djeci reći 'voće i povrće su zdrava hrana, a hamburger nije' jer njima to ništa ne znači. Morate promijeniti poruku koju dobijaju s TV-a " izjavio je Ray Baxter, jedan od čelnika Organizacije za dobrobit zajednice "Kaiser Permanente".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: