Facebook predstavio promjene
0

Veća kontrola sadržaja i jednostavnija podešavanja

Sarajevo-x.com
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Mark Zuckerberg, osnivač najpopularnije stranice za društeveno umrežavanje predstavio je promjene u postavkama privatnosti, te najavio kako će korisnici Facebooka od sada moći mnogo jednostavnije kontrolisati informacije koje djele s drugima.

Nakon brojnih kritika javnosti kompanija Facebook odlučila je uvesti promjene i pojednostaviti opcije za kontrolu privatnosti na najvećoj društvenoj mreži. Kako je kazao Zuckerberg kontrola postavki je drastično pojednostavljena i svi korisnici mogu zabraniti aplikacijama da se koriste njihovim privatnim informacijama.

"Prethodne sedmice su bile prilično intenzivne i naporne za nas. Mnogo onoga što smo pokušavali učiniti izgubilo se u cijeloj toj zbrci, no povratne informacije koje smo dobijali od korisnika su nas vratile na pravi put. Znamo da je stvarno potrebno da pojednostavimo opcije kontrole sadržaja", kazao je osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

On je istakao kako korisnici popularne društvene stranice od sada imaju mogućnost jednostavnije kontrole sadržaja kako bi mogli sami odlučiti s kim žele dijeliti sadržaj ili infromacije.

Naprimjer, ukoliko korisnik u postavkama odredi da je njegov profil vidljiv samo prijateljima onda samo prijatelji mogu vidjeti i sve buduće sadržaje.

Korisnici sami podešavaju kome dozvoljavaju da vidi podatke na njihovom profilu, a također mogu i u potpunosti isključiti personalizirani sadržaj.

Naime, korisnici na stranici za podešavanje privatnosti imaju kompletnu listu aplikacija gdje mogu označiti da li žele da informacije dijele s prijateljima, prijateljima prijatelja ili sa svima. Također moguće je podesiti i to kome dozvoljavate da vidi vašu listu prijatelja ili, pak, informacije o datumu rođenja, zaposlenju i interesima...

Inače popularni Facebook se posljednjih sedmica našao na velikom udaru javnost baš zbog propusta u postavkama sigurnosti. Mark Zuckerberg se nada da će korisnici biti zadovoljni novim opcijama, a Facebook će se, naravno, nastaviti razvijati i prilagođavati potrebama korisnika.