Košta 99 eura
34

Vatikan prodaje krunicu eRosary koja se povezuje s aplikacijom

D. B.
U Vatikanu se nadaju da će približiti mlade Katoličkoj crkvi novim uređajem pod nazivom "Click To Pray" - eRosary krunicom.

Radi se o elektronskoj krunici koja se može povezati s aplikacijom instaliranom na smartphoneu, koja sa aktivira kada korisnik napravi znak u obliku križa.

Uređaj se može nositi kao narukvica koja je načinjena od 10 perlica od crnog ahata i hematita te "pametnog" križa u kojem se pohranjuju podaci. Kada se uređaj aktivira, korisnik može moliti standardnu, kontemplativnu ili tematsku krunicu koja će se ažurirati tokom cijele godine. Uređaj prati molitvu, kao i broj molitvi.

Elektronska krunica je dio papine Worldwide Prayer Network mreže, a dizajnirana je kao alat koji treba pomoći pri učenju molitve za mir širom svijeta. Aplikacija sadrži personalizirani religijski sadržaj, kao i informacije o zdravstvenom stanju korisnika. Njena cijena je 99 eura.

Iako mnogi misle da Vatikan nije tehnološki napredan, postoje znaci koji govore da se Crkva prilagođava današnjem vremenu. Papa Franjo ima profil na Instagramu, Vatikan koristi aplikaciju Telegram za komunikaciju i slično. Također, Vatikan ima aplikaciju za iOS još od 2008. godine i ne plaši se eksperimentisati s tehnologijom.