Noviteti u muzejima
47

Uz pomoć VR tehnologije prošetajte vilom i termama iz Rimskog perioda na Ilidži

M. N.
U Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu danas je promoviran projekat "Rimsko naslijeđe Balkana" u okviru kojeg svi posjetioci mogu uz pomoć virtuelne tehnologije vratiti se stoljećima unazad i "posjetiti" Rimsku vilu i terme na Ilidži te vidjeti kako je to sve izgledalo u doba Rimljana.

Uz pomoć VR headseta posjetioci se mogu se kretati kroz arheološka nalazišta u doba Rimske imperije i čuti priču o životu u tim naseljima koju priča boginja znanja Minerva. Da bi bilo zanimljivije, u okviru aplikacije se nalazi i kviz znanja nakon kojeg možete ostvariti i interakciju s digitaliziranim predmetima pronađenim na lokacijama Ilidže, rimskog vojnog grada i logora Viminacium, grada Municipium S i rimskog amfiteatra u Draču.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Digitalne priče je prema scenariju publiciste Fatmira Alispahića režirao poznati bh. reditelj Ahmed Imamović, a ulogu Minerve je igrala prvakinja drame Selma Alispahić. Producentica i koordinatorica projekta je prof. dr. Selma Rizvić.

"Probali smo da proigramo život na tim lokacijama i pokažemo ljudima koji su korisnici aplikacije i posjetioci muzeja, kako je to izgledalo u doba Rimske imperije. Za nas je ovo jako korisno iskustvo, upoznali smo se sa saradnicima iz mnogih zemalja i probali nove tehnologije. Za priču je potreban VR headset, ali uradili smo i verziju za desktop računare jer većina ljudi nema tu tehnologiju, a aplikacije je dostupna i na našoj web stranici te je instalirana u ova četiri muzeja", rekla je Rizvić.

Istakla je kako im je saradnja sa Zemaljskim muzejom bila izuzetno važna jer je su im dali podatke o lokacijama s Ilidže i eksponate koji se mogu pogledati u okviru aplikacije. Naglasila je kako bez tima arheologa ovo ništa ne bi bilo moguće.

"Ovo nije prvi, a nadam se ne i posljednji projekat koji radimo u saradnji s prof.dr. Selmom Rizvić. Zemaljski muzej je učestvovao malim dijelom - jednom kratkom pričom o antičkom lokalitetu na Ilidži i malom selekcijom predmeta s tog lokaliteta. Nama je korisno razvijati i potencirati ovakve projekte jer na taj način približavamo arheološko naslijeđe široj publici i ulazimo u novi prostor koji je relativno nepoznat za na, a ujedno dobijamo i novu publiku", kazala je načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja Ana Marić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Prema riječima reditelja Imamovića, kazao je kako je ovaj projekat probudio njegov interes jer želio saznati kako će ova forma (VR, op.a.) raditi u igranoj formi, te da je upravo ovaj projekat dobro uvježbavanje i ispitivanje audio-vizuelnog jezika koji se radi kroz kamere 360.

Na projektu je radio veliki broj arheologa, arhitekta, autor muzike i zuvka, snimatelj, kostimograf, grafički dizajner, make-up artist i programer.

Aplikacija je postavljena u muzej Viminacium u Srbiji i Zavičajni muzej Pljevlja u Crnoj Gori, a online verzija je linkovana na web sajtove Zemaljskog muzeja BiH i Arheološkog muzeja u Draču (Albanija), te laboratorije Sarajevo Graphics Group i Udruženja DIGI.BA. Kako to izgledate pogledajte na stranici projekta.

Partneri u projektu su Udruženje za promociju italijanske kulture u Bosni i Hercegovini "Dante Alighieri", UET CENTRE Albanija, Arheološki Institut Beograd, Srbija i Montenegrin Association for New Technologies – MANT (Crna Gora), a sredstva za njegovu realizaciju je osigurao Western Balkans Fund.