{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utrka na Mjesec: Tim Tuzlaka uspješno lansirao raketu u Californiji

4.4.2014. u 21:53
1.229
163
Utrka na Mjesec: Tim Tuzlaka uspješno lansirao raketu u Californiji
1.229
Team Synergy Moon Tuzlaka Nebojše Stanojevića uspio je lansirati raketu na prvom vertikalnom testnom letu iz pustinje Mohave u Californiji u okviru projekta Google Lunar X Prize, čiji je konačni cilj slanje robota na Mjesec.
Izrada rakete Interorbital Systemsa CPM TV završena je prije tri godine, a njeno lansiranje uslijedilo je prošle subote, 29. marta, sa civilnog svemirskog aerodroma u pustinji Mohave.

"Ta pojedinačna raketa standardne dužine nije nimalo vrijedna potcjenjivanja, jer za 150 sekundi rada motora triput premaši službenu granicu svemira na visini od 100 kilometara, a onamo može iznijeti koristan teret od 145 kilograma. Pritisak vlasnika malih satelita bio je toliki da je i u teretni prostor ove naše, upola kraće rakete za njeno prvo lansiranje, nimalo bez rizika, ukrcano čak četiri mala satelita. Jedan je bio sa sveučilišta Cheng Kung s Tajvana, drugi tvrtke Boreal Space iz Brazila, jedan je bio našeg tima Synergy Moon, a četvrtim malim satelitom je i doslovno svoj novi album "Enclosure" lansirao legendarni gitarist John Fruiscante, bivši gitarist Red Hot Chili Peppersa i jedan od sto najboljih gitarista svih vremena prema anketi rock magazina Rolling Stone", napisao je nakon lansiranja Miroslav Ambruš-Kiš, hrvatski državljanin iz Team Synergy Moona.

Kompleksna testiranja

Na pokusnom lansiranju se testiralo sve: motor, komunikacija s raketom, kompjutersko upravljanje, prijenos podataka, sistem za pirotehničko razdvajanje kada raketa bude sastavljena od više potisnih članaka, kao i sistem za razdvajanje korisnog tereta i siguran povratak rakete padobranom na Zemlju. Zato se čekalo da temperatura zraka na visini od dva metra dostigne "laboratorijski" zahtijevanih 20 stepena Celzija.

"Raketa je slična nekoj vrsti Kolumbova jajeta, uz maksimalno pojednostavljivanje rada motora i njegove konstrukcije, korištenje uobičajenih dobavljivih materijala iz standardne industrijske proizvodnje. Sve zato da se drastično, za otprilike dvije cifre, tj. za stoti dio uobičajene cijene, smanje prosječni troškovi lansiranja kilograma korisnog tereta u orbitu! Time se svemir otvara ne samo hiljadama naučnika koji se dosad nisu ni usuđivali pomišljati da za svoje pokuse koriste svemir, ali i za mnoštvo amatera i hobista. Čak se ustrajalo na primjeni jeftinog, neotrovnog, ekološkog goriva koje se lako skladišti, a naručuje iz fabrike umjetnog gnojiva. Osnovu čini terpentin, biljnoga podrijetla, pomiješan s celuloznim alkoholom, a oksidator je azotna kiselina", objasnio je Ambruš-Kiš.

Rok kraj 2015. godine

Sljedeće godine ovaj tim bi trebao u svemir poslati s raketom i dva robota, od kojih jedan grade u Astronomskom društvu Plejade iz Tuzle, a drugi astronomsko društvo Vidulini, kojem je sjedište nedaleko od Kanfanara u Istri.

"Misija na Mjesec je u sklopu takmičenja proglašenog u jesen 2007. godine za fond nagrada od 30 miliona dolara koji je osigurao Google. U takmičenju je 17 timova, ali nijedan od njih nema "vlastitu" raketu, nego se za "prijevoz" moraju snalaziti te sklapati nimalo jeftine aranžmane s onima širom svijeta koji raketu nemaju", objasnio je Ambruš-Kiš.

Pravilo Googleovog takmičenja, u kojem je tim Synergy Moon prijavljen od proljeća 2008. godine, sastoji se od toga da se potpuno privatno finansirani bespilotni svemirski brod meko spusti na površinu Mjeseca, a neki aparat s njega ondje prevali najmanje 500 metara i o tome na Zemlju pošalje živu TV sliku i druge naučne podatke. Pobijedit će onaj ko prvi uspije. Rok je kraj 2015. godine.

Tim nastavlja s novim akcijama

Tim Synergy Moon čine osnivači Kevin Myrick i Nebojša Stanojević, vođe tima Maria Catalina, Miroslav Ambruš-Kiš, Mark Posen, Emir Tanović, Olav Zipser, Randa Milliron, Azur Dervišagić i Sotira Trifourki, te savjetnik Mike Vucelich.

Nakon akcije iz 2015. godine Nebojša Stanojević i Miroslav Ambruš-Kiš planiraju da kao pokusni piloti polete u orbitu. Predviđa se let u trajanju od 12 sati, pri čemu bi bilo punih osam orbita oko Zemlje, te po jedna nepotpuna uzlazna i silazna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: