Na snazi sljedeće godine
42

Utah usvojio novi zakon, djeca će morati imati dozvolu roditelja za korištenje društvenih mreža

D. B.
Guverner Utaha je potpisao dva nova zakona koja bi trebala odrediti kako tinejdžeri u ovoj državi mogu koristiti aplikacije društvenih mreža.

Prema novom zakonu, kompanije poput Mete, Snapa i TikToka morat će dobiti dozvolu roditelja prije nego njihova djeca dobiju mogućnost kreiranja profila na njihovim platformama. Zakoni također zahtijevaju vrijeme zabrane, roditeljski nadzor i funkcije provjere starosne dobi.

Novi zakoni bi mogli dramatično promijeniti način na koji društvene mreže upravljaju nalozima svojih najmlađih korisnika. Pored roditeljskog pristanka i provjere starosne dobi, zakoni zabranjuju kompanijama da "koriste dizajn ili funkcije koje uzrokuju ovisnost maloljetnika o društvenim mrežama".

Zasad nije jasno kako zvaničnici Utaha namjeravaju provoditi nove zakone i kako će se oni primjenjivati na postojeće naloge koje tinejdžeri imaju na društvenim mrežama. Planirano je da oba zakona stupe na snagu u martu naredne godine.

Efekt koji društvene mreže mogu imati na tinejdžere, posebno mlađe, već je neko vrijeme u centru pažnje. Ranije ove godine je utvrđeno da je dob od 13 godina prerana da bi se dozvolilo tinejdžerima da koriste društvene mreže. Zakonodavci u Kongresu i drugim institucijama su predložili zakone koji bi ograničili mogućnosti tinejdžera da koriste aplikacije društvenih mreža.

Međutim, ne slažu se svi da su zakoni koji zabranjuju tinejdžerima korištenje društvenih mreža zapravo ispravan pristup. Electronic Frontier Foundation, organizacija koja promoviše digitalna prava, protivi se zakonu i tvrdi da krši prava mladih ljudi iz Prvog amandmana. Druge grupe su također izrazile zabrinutost.