{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro moguće telefoniranje tokom leta?

22.11.2013. u 13:21
2
5
Uskoro moguće telefoniranje tokom leta?
2
Uskoro moguće telefoniranje tokom leta?
Američki telekomunikacijski regulatori narednog mjeseca će razmotriti da li će dozvoliti telefoniranje i druge telekomunikacijske usluge tokom leta avionom.
Ovaj prijedlog omogućio bi putnicima telefoniranje i surfanje internetom tokom leta, ali ne i tokom polijetanja i slijetanja.

Predsjednik Federalne komisije za komunikacije, Tom Wheeler, izjavio je kako je agencija predložila dozvoljavanje broadband usluga putnicima tokom leta.

"Moderne tehnologije omogućavaju sigurne i pouzdane mobilne usluge tokom leta, a vrijeme je da razmotrimo zastarjela i ograničavajuća pravila", izjavio je Wheeler.

Petočlana komisija FCC-a razmotrit će prijedlog 12. decembra, a ukoliko bude odobren, bit će i zvanično predložen za javne rasprave i komentare.

Proces bi mogao potrajati godinu dana, a na kraju će FCC donijeti i konačnu odluku.

U međuvremenu, Federalna uprava avijacije (FAA), koja brine o sigurnosti letova, treba da potpiše koja će se oprema i usluge koristiti. Avioprijevoznici će donijeti konačnu odluku da li će u svojim letovima ponuditi broadband usluge, saopćili su iz FCC-a.

Do prijedloga je došlo samo nekoliko sedmica nakon što je FAA odobrila korištenje elektronskih uređaja tokom leta, pa i prilikom polijetanja i slijetanja. Putnici se na internet povezuju pomoću Wi-Fi usluga unutar aviona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: