Talenat nije neophodan
0

Uređaj za stimulaciju prstiju vas može naučiti da svirate

Sarajevo-x.com
Ako ste ikad pokušali svirati gitaru ili violinu, pomicanje vaših prstiju na pravi način je ponakad jako teško. Novi izum grupe japanskih naučnika bi vas mogao naučiti da svirate iako niste talentovani.

Uređaj PossesedHand je mašina koja stimulira mišiće šake koji pomiču prste. To znači da bi mogao biti programiran da pomiče vaše prste na pravi način tako da možete svirati svoju pjesmu na gitari, a da vaš mozak ne mora razmišljati o tome.

PossessedHand ima 28 elektroda koje savijaju svaki od zglobova na prstima i palcu, a proizvode i dva pokreta zgloba šake. Na ruku se pričvrsti pomoću pojasa.

Uređaj mogu koristiti početnici u sviranju muzičkih instrumenata, ali može biti primijenjen u rehabilitaciji pacijenata koji su preživjelji moždani udar. Do sada su takvi pacijenti mogli napraviti samo grube pokrete.

PossessedHand je razvio tim japanskih naučnika na čelu sa Emi Tamaki na Univerzitetu u Tokiju koristeći se Kotom, japanskim žičanim instrumentom.

Svirači moraju nositi trzalice na tri prsta za sviranje na žicama instrumenta. Naučnici su programirali uređaj PossessedHand da stimuliše ruku svirača koja svira na instrumentu.

Iako uređaj ne može stvoriti dovoljnu silu za sviranje na instrumentu, on ipak može naučiti početnike pravilnim pokretima prstiju. Tim naučnika je utvrdio da početnici brže ispravljaju greške kada koriste uređaj u odnosu na one koji ga ne koriste.

Neki od učesnika testova su rekli da je osjećaj pri korištenju uređaja neugodan. Tamakijeva je rekla da će taj osjećaj nestati kada se korisnici naviknu na uređaj i uvide koliko je koristan, objavio je Daily Mail.