{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uređaj spojen s mobitelom otkriva bolesti srca

S
18.7.2011. u 19:35
0
2
Uređaj spojen s mobitelom otkriva bolesti srca
0
Naučnici su dizajnirali novi uređaj koji mobitel pretvara u moćan medicinski uređaj za otkrivanje problema sa srcem.

Uređaj "Smartheart" je kompatibilan sa "pametnim" mobitelima i pretvara ih u EKG. Stavlja se oko prsa korisnika i snima ritam otkucaja srca mjereći elektroaktivnost.

"Smartheart" se može povezati sa iPhoneom, BlackBerryjem ili uređajima sa operativnim sistemom Android putem Bluetootha, nakon čega korisnik može vidjeti EKG, snimiti ga i poslati doktoru. Umjesto standardnog EKG-a koji se sastoji od nekoliko senzora fiksiranih na tijelo, novi uređaj ima samo jedan, a skeniranje traje samo 30 sekundi. Ukoliko uređaj otkrije problem sa srcem, tada upozorava svog korisnika. Eksperti za srce su pozdravili proizvodnju ovog uređaja, piše Daily Mail.

"Uređaj predstavlja veliki napredak i mogao bi spasiti mnoge živote. Jedan od najvećih problema sa otkrivanjem bolesti srca je to što se simptomi javljaju kada je osoba kod kuće. Dok osoba stigne do doktora, simptomi nestanu, ili je prekasno. Korištenjem ovog uređaja će ih biti lako snimiti, nakon čega ih doktor može analizirati. Mogao bi naročito biti koristan kod djece. Ovaj izum ima potencijal da postane veoma popularan", izjavio je kardiolog dr. Joseph Vetttukattil iz bolnice Southampton.


"Ovaj uređaj će pretvoriti mobitele u potpuno funkcionalan EGK. Fokusira se na najznačajniji faktor u preživljavanju infarkta, a to je vrijeme. Za manje od 30 sekundi svako može snimiti rad svog srca i poslati ga doktoru. Može se koristiti bilo gdje i bilo kada. Ovo je zaista veliki tehnološki napredak", rekao je glasnogovornik kompanije "Telemedicine" koja proizvodi "Smartheart".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: