Pomoć britanskim vojnicima
0

Uređaj Boomerang otkriva talibanske snajperiste

Sarajevo-x.com
Revolucionarni uređaj nazvan Boomerang "osluškuje" odakle dolazi neprijateljska vatra i istovremeno otkriva britanskim vojnicima lokaciju na kojoj se nalazi talibanski snajperista.

Novi uređaj može otkriti tačnu lokaciju s koje puca talibanski vojnik, što omogućava britanskim trupama da nađu zaklon i uzvrate paljbu. Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da ovaj uređaj spašava živote.

Do sada je utrošeno 20 miliona funti za postavljanje uređaja Boomerang III u izolirane britanske partolne baze i checkpointe na prvim linijama u afganistanskoj provinciji Helmand. Britanski vojnici su počeli koristiti ovaj uređaj nakon što se pojavila informacija da su Talibani unajmili snajperiste da ubijaju vojnike NATO-a.

"Uređaj smo koristili u nekoliko navrata. Pomogao nam je da tačno odredimo mjesto s kojeg neko puca na nas. Ranije nam je trebalo deset sekundi da otkrijemo lokaciju s koje smo napadnuti, ali je Boomerang značajno skratio to vrijeme", rekao je kapetan britanske vojske George Shipman.

Boomerang je razvijen u SAD-u, a za korištenje u ratnoj zoni su ga pripremili britanski naučnici. Montiran je na postolje i ima sedam veoma osjetljivih mikrofona koji otkrivaju odakle dolazi neprijateljski metak. Veoma je važno što je uređaj programiran da ignoriše uzvraćenu vatru i druge zvukove poput zatvaranja vrata, eksplozije petardi i vjetar.

Kada otkrije odakle dolazi neprijateljski metak, uređaj obrađuje podatke i određuje smijer, udaljenost i visinu s koje je ispaljen. Vojnici dobiju informaciju o poziciji napadača čitajući podatke ekranu uređaja. Cijeli procest traje manje od dvije sekunde. Zvaničnici britanskog ministarstva odbrane tvrde da ovaj uređaj može spasiti mnogo života jer vojnicima daje nekoliko dodatnih sekundi da nađu zaklon i da uzvrate vatru.

Talibani u posljednje vrijeme sve više koriste snajpere kako bi napadali britanske snage. Prošlog mjeseca je talibanski snajperista jednim metkom ubio dva britanska vojnika, Lewisa Hendryja (20) i Conrada Lewisa (22). Hendry je pogođen u glavu, a Lewis u vrat. Obojica su bili dio patrole koja je tražila snajperska gnijezda i štitila civile u malom selu, objavio je Daily Mail.