Rat protiv pirata
8

VIDEO / Upozorenje: Upravo ste uhvaćeni u ilegalnom downloadu

Klix.ba
Ove sedmice su glavni i nezavisni muzički izdavači te filmski i TV studiji u Americi, koje su predstavili Asocijacija izdavačke industrije Amerike (RIAA), Filmska asocijacija Amerike i druge grupe, pokrenuli novu ofanzivu u ratu protiv ilegalnog downloada: Copyright Alert System, piše portal Buzzfeed.

Tokom 1999. godine, izdavačka industrija je bila procijenjenja na vrijednost od 14 milijardi dolara. Danas je njena vrijednost manja od sedam milijardi, za šta RIAA navodi da je krivo isključivo ilegalno skidanje muzike sa interneta.

Novi sistem je pokušaj borbe protiv gubitaka identificiranjem osoba koje piratiziraju muziku, filmove i TV program putem "peer-to-peer“ mreža, njihovim prijavljivanjem pružateljima internet usluga, koji će im poslati upozorenje da su uhvaćeni u ilegalnom downloadu.

Jill Lesser, izvršna direktorica Centra za autorska prava, koji je dizajnirao i implementirao program, objašnjava kako će tragači iz "treće ruke“, koje je angažovala industrija zabave, patrolirat će "peer-to-peer" mrežama i tražiti sadržaj zaštićen autorskim pravima.

"Svako se može pridružiti ovim mrežama. Tragači će se također priključiti i učestvovati u njihovom radu. Zatim će tražiti kopiju nekog filma i sl., i svi učesnici mreže koji imaju tu kopiju – učinit će je dostupnom“, rekla je Lesser.

Policija za zaštitu autorskih prava će tada imati IP adresu osobe koja dijeli kopiju filma i poslati je njenom pružatelju internet usluga. Nikakve aktivnosti koje taj korisnik dalje čini sa svog računara neće biti praćene. Bit će praćene samo njegove aktivnosti na "peer-to-peer" mrežama, objasnila je Lesser.

Pružatelj usluga će prvo poslati upozorenje, a ukoliko korisnik i dalje nastavi nezakonito skidanje, upozorenja će postajati sve neugodnija. Upozorenja će se razlikovati i između pružatelja usluga. Neki će svoje korisnike provući kroz edukativne tutoriale, drugi će im ograničiti pristup određenim stranicama na određeno vrijeme, dok će neki jednostavno ograničiti brzinu.

Sistem je počeo raditi tokom vikenda i već su poslana prva upozorenja.