Tehnologija
2

Upoznajte Fire Phone: Amazon proizveo vlastiti smartphone

Klix.ba
Amazon ne radi samo na prodaji pametnih telefona već ih je počeo i proizvoditi. Jeff Bezos otkrio je prvi Amazonov mobitel nazvan Fire Phone. Dolazi kao šlag na tortu nakon Kindle Fire tableta, Kindle ebook readera i TV set-top boxa.

Fire Phone ima HD displej od 4.7 inča, aluminijske tipke, Qualcomm procesor, Adreno 330 grafiku i 2 GB RAM-a. Amazonov mobitel posjeduje i kameru od 13 megapiksela i stabilizaciju slike.

Bezos je kameru poredio s onom koju ima iPhone 5S i Samsung Galaxy S5, naglasivši da će Fire Phone, bez obzira na situaciju, uvijek napraviti bolje fotografije. Također, imate neograničen prostor za pohranjivanje fotografija.

Telefon je dizajniran tako da na njemu možete raditi s mnogim Amazonovim uslugama. Posjeduje X-Ray za informacije o onome što gledate, AirPlay sistem koji šalje video na vašu televiziju, te ASAP. Tu su i Prime Music, Prime Video, sve ono što odlikuje jedan Amazonov mobitel.

Na Fire Phone imat ćete i Firefly, alat koji automatski prepoznaje skoro sve ono u što telefon "pogleda" ili čuje - DVD, deterdžent, pjesmu i još mnogo toga. To nije novi dodatak ali je itekako integriran u Fire Phone.

Špekulacije o pravljenju prvog Amazonovog mobitela pokrenute su prije dvije godine.

Bezos je tokom prezentacije istakao da je Amazon prvo predstavio Kindle, ali da je odgovor kupaca bio blag. No, to se promijenilo kada su došli tableti, a nada se da će isti uspjeh imati i mobitel.