Apple protiv
17

Univerzalni punjač za pametne telefone? Evropska unija želi spasiti planetu

DP
Sjedite kod prijatelja i ubrzo shvatate da je vaš iPhone potpuno prazan, a da vam je punjač ostao kod kuće. Tražite od prijatelja njegov punjač, ali on ima Android telefon i sad ste u problemu.

Evropska unija želi da se prihvati njena inicijativa i da se uvede standardan punjač koji će odgovarati svim vrstama pametnih telefona. Nada unije je da bi ovaj potez stao na put povećanom električnom otpadu, ali bi samim tim i korisnici bili zadovoljniji.

Električni otpad  

Godišnje se baci više od 51 hiljadu tona električnog otpada od kojih se najviše bacaju stari punjači za pametne telefone – ističe Evropska unija.

Evropska unija vjeruje da bi ova akcija poboljšala kvalitetu života korisnika koji više ne bi trebali kupovati nov punjač svaki put kad promijene telefon, prenosi Interesting Engineering.

Evropska unija bez podrške

Čelnici kompanije Apple smatraju da standardizacija punjača ne bi donijela nikakve promjene u količini električnog otpada. Svako ko posjeduje pametni telefon i dalje bi morao bacati stari punjač da bi kupio nov, univerzalni punjač. Više milijardu korisnika trenutačno koristi Appleov punjač. Ako to uzmemo u obzir, korisnici iPhonea bi bacanjem starih punjača sami napravili nov problem prenatrpanog električnog otpada.