Lako se postavljaju
90

Ukrajinka napravila vertikalne solarne panele za balkone

D. B.
Od maja je Evropa na udaru toplotnih valova, a prognoze ne najavljuju bolju situaciju. Ljudski utjecaj na klimatske promjene dostiže nove nivoe svakog dana.

Svijet je i dalje ovisan o fosilnim gorivima pa nijedan kontinent nije siguran od utjecaja globalnog zagrijavanja, odnosno posljedica poput poplava, suša, ekstremnih oluja i požara. Kako bi se to spriječilo, svijet se mora prebaciti na alternative poput obnovljive i nuklearne energije, a Ukrajinka Karolina Attspodina je osimslila sjajan način za to.

Njen Startup WeDoSolar proizvodi vertikalne solarne panele koji su napravljeni tako da se lako mogu fiksirati na balkone, a to mogu učiniti čak i oni koji nisu vješti u sličnim poslovima.

Ovi solarni paneli bi mogli pomoći Evropljanima da smanje CO2 otisak za 600 kg i da uštede 25 posto eergije. Također, mogli bi pomoći u ublažavanju trenutne energetske krize u Evropi koja je uzrokovana napadom Rusije na Ukrajinu. Poznato je da Evropa ovisi o ruskim izvorima energije već godinama.

Solarni paneli za balkone su najlakši na svijetu kada je riječ o rješenjima ovog tipa. Set se sastoji od osam panela teških jedan kilogram koji se mogu pričvrstiti na balkonsku ogradu pomoću vezica otpornih na vremenske uvjete, a pomoć stručnjaka uopće nije potrebna. U slučaju potrebe ili selidbe, paneli se lako mogu skinuti i transportovati.

Nakon spajanja na standardnu utičnicu, proces korištenja solarne energije u domaćinstvu počinje odmah. Postoji i aplikacija za mobilne uređaje koja omogućava korisnicima da prate količinu proizvedene energije, kao i uštede CO2.

Ideju je Attspodina dobila dok je istraživala brže načine smanjenja emisije CO2 kako bi se osigurala "čista" budućnost za sljedeće generacije.

Set od osam solarnih panela košta 1.299 eura. U ponudi su i programi s beneficijama za uposlenike velikih korporacija. U okviru ovog programa poslodavci mogu dobiti CO2 certifikate za svoje poslovanje, a uposlenici bi dobijali manje račune za struju koristeći sistem besplatno.