Tehnologija
29

Udar na tehnologiju: Google i Netflix pobunili se protiv Trumpove odluke

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Neke od najvećih američkih tehnoloških kompanija, uključujući Google i Netflix, izrazili su nezadovoljstvo i pobunili se protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zabranio ulazak u SAD svim državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

U petak je Trump potpisao izvršni nalog u kojem zabranjuje ulazak u SAD izbjeglicama iz muslimanskih zemalja i to 90 dana.

Taj potez izazvao je nezadovoljstvo među američkim tehnološkim firmama koje zapošljavaju hiljade arapskih i migranata iz Južne Azije.

U postu na Facebooku, izvršni direktor Netflixa Reed Hastings, napisao je da je Trumpova odluka pogodila zaposlene u Netflixu širom svijeta te da ta odluka boli sve Amerikance.

"Što je još gore, ovaj potez će Ameriku učiniti manje sigurnom (kroz mržnju i gubitak saveznika)", dodao je on.

Izvršni direktor Applea Tim Cook u pismu zaposlenih, naveo je da kompanija ne podržava politiku predsjednika Trumpa. Google je također podsjetio da odluka nije dobra ni za koga.

Airbnb, servis koji nudi traženje smještaja, također je saopćio da će osigurati besplatan smještaj za sve one koji su pogođeni Trumpovim ukazom o zabrani ulaska u SAD.

Nova ograničenja će imati veliki utjecaj na tehnološke kompanije koje zapošljavaju stručno osoblje iz cijelog svijeta.