Veliki uspjeh
1.3k

Učenici iz Jablanice osvojili drugo mjesto na međunarodnom takmičenju iz robotike

Klix.ba
(Foto: IRIM - Croatian Makers)
U Osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu danas je održano međunarodno takmičenje iz edukacijske robotike za osnovne i srednje škole na kojem su učenici Osnovne škola Suljo Čilić iz Jablanice osvojili drugo mjesto, dok su učenici OŠ Vrhbosna Stari Grad Sarajevo osvojili treće mjesto.

Riječ je o kupu koji je dio svjetskog takmičenja pod okriljem World Education Robotics u sklopu kojeg se u cijelom svijetu takmiči više od 500.000 takmičara iz osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Na takmičenju su učestvovali učenici pet najaktivnijih bh. škola SPARKreators lige.

Jasmina Begović, Edi Đelmo i Džejla Malanović iz Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice su pod mentorstvom Adisa Pirije osvojili drugo mjesto, dok su Pleho Galib, Išerić Abdullah i Išerić Halima pod mentorstvom Zimić Asmira iz Osnovne škole Vrhbosna iz Sarajeva osvojili treće mjesto.

Takmičili su se u programiranju robota i rješavali zadatke poput premještanja predmeta, prenošenja tereta i slično. Osim medalje, osvojili su i ulaznice za svjetsko takmičenje koje će biti održano u Šangaju.

Na takmičenju su učestvovale i OŠ Kiseljak iz Kiseljaka, OŠ Branko Ćopić iz Prijedora, Katolički školski centar Sveti Pavao iz Zenice i Treća osnovna škola Ilidža.

Učestvovalo je ukupno 60 timova i gotovo 200 učenica i učenika iz cijelog svijeta.

Vezani članci