Times
0

Ubrzana militarizacija interneta

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Kompjuterski virus kojim je prošle godine onesposobljen i navodno značajno unazađen iranski nuklearni program djelo je američkih i izraelskih stručnjaka, piše u ponedjeljak britanska štampa.

Tim povodom The Times upozorava da se militarizacija interneta odvija ubrzanim tempom. Otkako se saznalo za kompjuterski virus stacksnet, reakcija stručnjaka bila je jedinstvena - cyber ratovanje više nije ograničeno na naučno-fantastične romane i Hollywood, već je postalo opasna stvarnost.

Iako ni Pentagon ni američka Nacionalna agencija za sigurnost ne priznaju da rade na razvoju ofanzivnog cyber oružja, javna je tajna da je Amerika predvodnik na tom polju. Slijede je Kina, Francuska, Rusija, Indija, Britanija i Izrael.

Amerika je, podsjeća Times, prošle godine virtuelni prostor službeno označila kao peti vojni domenu, pored kopna, mora, zraka i svemira.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad priznao je da je stacksnet pričinio veliku štetu nuklearnom programu njegove zemlje.

Podjednako moćna je i poruka koju je taj virus poslao svijetu - ko god da smo, u stanju smo da vam pomoću kompjutera nanesemo ozbiljnu štetu.

Istinski cyber rat, koji je na pomolu, bit će po svemu sudeći prljavo i anarhično poglavlje u historiji oružanih sukoba, piše Times.