U Velikoj Britaniji napravljena HD sočiva

S
Sarajevo-x.com
4.12.2009. u 13:21
0
1
U Velikoj Britaniji napravljena HD sočiva
0
U Velikoj Britaniji napravljena HD sočiva
Moderna hirurgija je otišla korak dalje s novom generacijom sočiva koja ljudima omogućavaju pogled na svijet u visokoj rezoluciji. Prvi put u Velikoj Britaniji pacijentima je omogućeno da im se podesi fokus na sočivima za oči, nekoliko dana nakon što ih ugrade.
Ova sočiva su izrađena od silikona osjetljivog na svjetlost i pacijentima pružaju jasan i oštar vid, što je i više nego odlično za ljude u poznijim godinama.

Boby Qureshi je prvi oftamolog u Velikoj Britaniji koji je upotrijebio ova sočiva, te ih je opisao kao iznimno važan izum. Ona mogu korigovati probleme kao što su očna mrena i kratkovidost koji dolaze s godinama.

"Sočiva s visokom rezolucijom starijim će ljudima vratiti vid iz mladosti, moći će gledati na daljinu bez problema, te im više neće biti potrebne naočale. Hirurzi mogu da dorade određene dijelove sočiva s ultraljubičastim svjetlom kako bi izoštrili vid pacijenta“, rekao je doktor Qureshi, a prenosi News.com

Gill Balfour prva je osoba u Engleskoj koja je je ugradila ova sočiva i zadovoljna je poboljšanjem vida. Prije operacije imala je velikih problema s očnom mrenom.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: