{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BrainPort omogućava ljudima da gledaju kroz jezik

S
2.3.2010. u 22:12
0
0
BrainPort omogućava ljudima da gledaju kroz jezik
0
BrainPort omogućava ljudima da gledaju kroz jezik
Nakon što su ostali slijepi od eksplozije granate u Iraku, britanski vojnici dobili su priliku da nakon tri godine ponovo progledaju. Naime, učestvuju u eksperimentalnoj fazi nove tehnologije, BrainPort koja omogućava gledanje kroz jezik.
Craig Lundberg je prvi britanski vojnik koji je pristao na testiranje BrainPorta. Ovaj sistem čine naočale na koje je priključena kamera, koja ima senzor pokreta i koja prenosi slike onom ko nosi naočale preko elektroda priključenih na jezik. Craig kaže da mu je ovo poboljšalo kvalitetu života.

"BrainPort su naočale sa kamerom. U šta god kamera da gleda ja tu sliku mogu osjetiti na svom jeziku. Osjećaj na jeziku je sličan onom koji prave balončići iz šampanjca", rekao je Craig, piše Telegraph.

Ovaj uređaj je napravljen zajedničkim djelovanjem Ministarstva odbrane Velike Britanije i humanitarne organizacije St. Dunstan.

"Mogao sam da osjetim na svom jeziku da je prvo slovo A i onda sam prešao na drugo. Bilo je zaista nevjerovatno. Kad sam išao kroz hodnik, prolazio sam kroz vrata i pored ljudi bez problema. To mi se desilo prvi put poslije Iraka", priča dalje Craig.

Ova tehnologija ima veliki potencijal, ali još uvijek se mora dorađivati i eksperimentisati kako bi se dovela do savršenstva. Omogućava onom ko je nosi, da se bez diranja stvari ili nečijeg vodstva, snađe u prostoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: