Pametni asistenti
82

U trgovine SAD-a stižu hiljade robota koji će istovarati robu i čistiti podove

Klix.ba
Foto: Walmart
Foto: Walmart
Walmart je već odavno "zaposlio" svoje robote u trgovinama širom Amerike na poslovima inventure, ali sada želi da oni rade i brisanje podova te istovaranje robe.

Krajnji cilj američke korporacije nije da se riješi radnika u trgovinama, već da, kako ističe, radnici budu više fokusirani na pružanju pomoći kupcima.

Tako će hiljadu novih robota biti postavljeno u američkim trgovinama. Do februara iduće godine, očekuje se da će svoje autonomne brisače podova imati više od 4.700 trgovina širom SAD-a.

Foto: Walmart
Foto: Walmart

Walmart će također postaviti robote koji skeniraju inventar u 350 prodavnica. Također će u 1.700 prodavnica biti postavljeni roboti koji automatski skenirati kutije dok izlaze iz kamiona za isporuku, te će ih sortirati po odjeljenjima na transportnim trakama.

Walmart kaže da će ovi pametni asistenti smanjiti količinu vremena koju radnici provode na "ponovljivim, predvidljivim i ručnim" zadacima u trgovinama i omogućiti im da se prebace na prodaju robe kupcima i pružanju drugih usluga korisnicima.

"Opći trend koji vidimo jeste da automatizovanje određenih zadataka pruža saradnicima više vremena za obavljanje posla kojima su zadovoljni", izjavio je Doug McMillon, generalni direktor Walmarta.

Prodavači vjeruju da će roboti podići prodaju i učiniti trgovine učinkovitijima. Walmart također kaže da roboti ograničavaju promet radnika.

Ovi roboti testirani su u stotinama prodavnica proteklih nekoliko godina. Iz Walmarta ističu kako je ova inovacija itekako efektna te pokazuje da će roboti odigrati ključnu ulogu u budućnosti maloprodajnih lanaca.