Predavanja i zabava
115

U Travniku počeo sajam IT tehnologija, takmičenja u izazovima donose nagrade do 15.000 KM

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Srednjoškolskom centru u Travniku danas je otvoren 3. po redu sajam informacijskih tehnologija IT.Reboot koji je ove godine premašio karakter lokalnog, ali i državnog nivoa u pogledu predavača i programa za sve učesnike.

Nakon dva veoma uspješna sajma informacijskih tehnologija Općina Travnik danas je u saradnji s Centrom za edukaciju mladih otvorila i treći “IT.Reboot” sajam s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

Adis Arnautović, direktor CEM-a, je kazao da je ovo rezultat vrijednog malog tima koji je šest mjeseci radio na organizaciji događaja.

“IT Reboot je došao do svog trećeg izdanja na kojeg smo ponosni i sretni. Uspjeli smo povezati ogroman broj različitih aktera na lokalnom i kantonalnom nivou, a drago nam je što su mladi ljudi, zbog kojih se sve ovo pravi, s nama i što su najavili individualne i kolektivne dolaske iz skoro cijele BiH”, kazao je Arnautović.

Iz Centra za edukaciju mladih su kazali da su s Općinom imali cilj okupiti što više mladih kako bi ih inspirisali, ali i da oni njih inspirišu da rade drugačije i interesantnije stvari.

Centar za edukaciju mladih je do danas uradio stotine projekata kroz koje je prošlo desetine hiljada mladih ljudi.

IT.Reboot je jedan od 25 događaja koje organizuje CEM u 2023. godini kako bi obilježili 25 godina rada s mladim ljudima.

“Mladi ne žele da ostanu u BiH da bi samo ostali, već ostaju da bi živjeli svoje snove. Nadamo se da ćemo inspirisati mlade ljude, a da ćemo uz pomoć partnera i vlasti pronaći način da ih inspirišemo i ostale dane u godinu”, kazao je Arnautović.

Načelnik Travnika Kenan Dautović je u svom obraćanju prisutnima kazao da je ovaj sajam posvećen mladima koji trebaju praviti budućnost.

Objasnio je da ovo nije IT.Restart već IT.Reboot događaj koji predstavlja nadogradnju onog već napravljenog s poboljšanjima, a nikako restart na fabričke postavke.

“Budućnost je danas. Kroz prethodne dvije godine, pa i ovu danas treću, stvorili smo brend na koji Travnik mora biti ponosan. Izašli smo iz okvira općine, kantona i BiH. Tragali smo za kvalitetom, mislili smo veliko, sanjali smo veliko i danas imamo ovo što imamo. Imena ljudi koji su učestvovali na prethodnim sajmovima i ovom sada je dokaz da je to tako”, kaže Dautović te dodaje:



“Htjeli smo uraditi i popularizaciju IT tehnologija, i u tom segmentu smo se posebno fokusirali na mlade. Ova sala danas i one prethodne i mjesto više koje se tražilo na predavanjima je dokaz da smo uradili dobro. Interes škola s područja cijele BiH je impresivan, iz drugih gradova dolaze da čuju nekoga za koga se traži karta više."

Poručio je da su prošlu godinu između dva sajma utrošili da ohrabre one koji kreiraju nastavni plan i program po bosanskom programu, prije svega, te da se IT tehnologije povežu tako da djeca od 5. do 9. razreda imaju informatiku, a da se engleski izučava od 3. razreda.

“Naš mali programer je najbolja organizacija koja to radi u državi, koju ohrabrujemo i podržavamo i koja će ući od naredne godine u naše vrtiće da vrši popularizaciju ove društvene djelatnosti”, poručio je Dautović.

Ono što je posebno ovogodišnjeg IT sajma u Travniku je TikTok i Instagram challenge u sklopu kojeg će učesnici na zanimljiv način predstaviti Travnik i imati priliku osvojiti vrijedne nagrade do 15.000 KM.

Jedan od današnjih predavača je i Svetlana Cenić koja je govorila o ekonomiji i vještačkoj inteligenciji.


“Vještačka inteligencija nikada neće zamijeniti čovjeka. Promjene će biti, ali ni ona ne može raditi bez čovjeka. Ne bih bila paničar da kažem da neće biti radnih mjesta, neće. Bit će druga vrsta radnih mjesta. Kada su se pojavile mašine, bio je pokret koji je uništavao mašine, a kasnije je čovjek upravljao tim mašinama. Mene više brine prirodna glupost nego vještačka inteligencija”, kazala je Cenić.

Expo sajam se održava danas i sutra, a već 17. novembra na rasporedu su Kids Reboot corneri te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000 KM.