{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu nećete moći pristupiti Wikipediji

S
17.1.2012. u 12:05
0
6
U srijedu nećete moći pristupiti Wikipediji
0
U srijedu nećete moći pristupiti Wikipediji
Web-stranica Wikipedia je, zajedno sa nekoliko drugih stranica, najavila protest zbog zakona o antipirateriji, predloženog u Kongresu SAD-a. Tom prilikom, mnoge web-stranice će biti nedostupne ili zamijenjene crnim displayem koji će sadržati samo informaciju o razlozima štrajka.
Suosnivač Wikipedie Jimmy Wales objavio je na Twitteru da će engleska i njemačka verzija Wikipedije "potamniti" tokom 24 sata u srijedu 18. Januara. Osim Wikipedije i popularni Reddit će potamniti svoje stranice protiv prijedloga zakona Stop Online Piracy (SOPA) i Protect IP (PIPA).

Dva prijedloga zakona naišla su na masovno neodobravanje online zajednice, između ostalih tu su Google, eBay, Mozilla,Twitter, Facebook, Huffington Post i Aol. Prema SOPA-i i PIPA-i, web-stranice koje su osnovane u zemljama izvan SAD treba kazniti ukoliko se otkrije da su prekršile autorska prava.

Wikipedia na engleskom jeziku ima oko 3.850.000 članaka, najveća je enciklopedija i ima više od 25 miliona posjeta dnevno, prenosi Huffington Post.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: