Tehnologija
8

U SAD-u počinje testiranje robota Gita koji će u budućnosti prenositi vaše stvari

Klix.ba
Kako stvari stoje, u budućnosti nećemo živjeti s autonomnim dronovima koji će letjeti iznad naših glava, nego ćemo dijeliti trotoare s robotima, koji će imati zadatak da prenose namirnice i druge stvari umjesto nas. Testiranje ranije predstavljenog robota bit će obavljeno u SAD-u.

Robot kompanije Piaggio, poznate po skuterima Vespa, kreće se po tlu, a na njemu radi Piaggiov odjel za autonomno kretanje pod nazivom Piaggio Fast Foward. Robot nazvan Gita posjeduje dva točka, kao i prostor za teret u svojoj unutrašnjosti.

Gita može slijediti vlasnika, ali i kretati se potpuno samostalno te bez problema izbjegavati prepreke zahvaljujući ugrađenim senzorima i kamerama, koje koristi u "Follow" modu, odnosno, kada prati vlasnika.

Robot je visok 66 cm, a može prevoziti teret težak do 18 kg. Njegova baterija traje do osam sati konstantne upotrebe pri brzini kojom čovjek hoda. Međutim, ako se robot kreće maksimalnom brzinom 35,4 km/h, baterija se isprazni brže.

Poklopac robota se otvara skeniranjem otiska prsta, a ekran osjetljiv na dodir služi za programiranje pokreta. Sigurnost je problem u autonomnom modu samo zbog lopova koji ga mogu ukrasti.

Međutim, proizvođač ističe da je robot opremljen kamerama i da je njegova lokacija uvijek poznata.

Robot će biti testiran u SAD-u u narednih šest mjeseci.

Vezani članci