Povratak slobode kretanja
48

U SAD-u odobreno korištenje egzoskeleta Atlante u rehabilitaciji pacijenata

D. B.
Američka administracija za hranu i lijekove izdala je odobrenje za korištenje egzoskeleta u rehabilitaciji pacijenata koji su preživjeli moždani udar.

Riječ je o egzoskeletu Atlante koji je proizvela kompanija Wandercraft, a koji može pomoći u intenzivnom treningu hoda, posebno osobama s ograničenom pokretljivošću gornjeg dijela tijela.

Aktuelna generacija egzoskeleta Atlante je samobalansirajući uređaj na baterije s podesivim hodom koji može pomoći u ranim koracima koji vode do prirodnijeg hodanja kasnije tokom terapije. Iako se hardver još uvijek mora koristiti u kliničkom okruženju uz pomoć terapeuta, njegova hands-free upotreba omogućava pacijentima da ponovo hodaju bez obzira na to da li mogu koristiti ruke ili ne.

Wandercraft planira isporučiti prve primjerke svog egzoskeleta u SAD tokom prvog kvartala godine, ali prvi kupci nisu navedeni. Nedavno je pokrenuti komercijalni biznis u zemlji, no Quadrant Management, koji je finansijski podržavalac, tvrdi da bi Wandercraft mogao "značajno povećati" svoje poslovanje u narednih jednu do dvije godine.

Egzoskeleti koje je FDA odobrila ranije su još uvijek rijetki i ograničeni na pomoć u specifičnim stanjima. U junu prošle godine je kompanija Ekso Bionics dobila dozvolu za prodaju svog uređaja EksoNR namijenjene rehabilitaciji pacijenata s multiplom sklerozom. Dozvola za Wandercraftov egzoskelet bi mogla posebno značiti pacijentima s obzirom da su moždani udari veliki uzročnik dugotrajnih invaliditeta u SAD-u. Više od 790.000 osoba doživi moždani udar u SAD-u tokom svake godine, a egzoskelet bi mogao pomoći barem nekima od njih da vrate slobodu kretanja.